Руски „Супертенк“

Руски „Супертенк“

1 фебруара 2015

16 (1)_62433565Руска армија ће ускоро добити тенк пете генерације који су назвали „армата“. Тај, како кажу конструктори најпаметнији тенк на свету, руска и светска јавност видеће на војној паради поводом Дана победе, деветог маја ове године. Пробних 12 тенкова оцениће руски тенкисти, а затим би требало да крене серијска производња. Планира се да до 2020. руска армија добије 2.300 нових тенкова.

Овај тенк направљен је на универзалној оклопној платформи „армата“ и по својим карактеристикама превазилази све досадашње. Ово оружје ће се појавити захваљујући подршци председника Владимира Путина домаћим конструкторима и произвођачима. Они из Нижњег Тагила, из чувеног „Уралвагонзавода“ тврде да ће то бити најсигурнији тенк на свету.

– Ни у једном тенку до сада посада није била тако добро заштићена као што ће бити у „армати“. У њему ће бити оклопна капсула која ће сачувати животе посаде чак и кад је тенк директно погођен. Оклоп ће моћи да издржи погодак било којег противтенковског оружја – кажу његови конструктори.

Руски тенк „армата“ ће бити максимално компјутеризован, имаће топ калибра 125 милиметара којим ће моћи да се управља и са дистанце.

На Западу засад нико не ради на сличним пројекту као што је „армата“. Московски војни експерт Виктор Мураховски каже да једино још Кина, Кореја и Јапан раде на пројектима „паметног тенка“, али је Русија свима њима далеко одмакла.

Руско министарство одбране је 2010. шокирало своју јавност отвореним изјавама да не жели да купује домаће тенкове јер их сматра застарелим, иако су у фабрици „Уралвагонзаводу“ тврдили да је њихов тенк у много чему бољи од западних конкурената. Ни тадашњи генерал армије Николај Макаров се није устезао од критика домаћег тенка без обзира на то што је чак и (у то доба руски премијер) Владимир Путин домаћи производ изложен на смотри војне технике у Нижњем Тагилу. Макаров је сматрао да руски тенк Т-90С има много недостатака, иако му је купола одлично направљена и није слабија од западних. Међутим, по мишљењу Макарова, остали делови тенка заостају, неопходно је да се дораде и да се њихов квалитет подигне како би се направио тенк за 21. век.

Тадашњег начелника Генералштаба Макарова подржавао је сада већ бивши министар одбране Русије Анатолиј Сердјуков, који је говорио да армија не намерава да купују старе моделе тенкова јер их и тако има у војсци превише. Према проценама руског Генераштаба армији је потребно осам хиљада модерних тенкова, а војска их је имала више од десет хиљада, од којих су многи били на путу у старо железо. У току полемике генерала и конструктора из Министарства одбране је процурила информација да Русија размишља да купи немачке „леопарде“. Стаљин, Хрушчов и Брежњев су се сигурно окретали у гробу због те најаве.

До куповине у иностранству није дошло, али је почело да се ради на тенку нове генерације, који је покупио све добре карактеристике од претходних модела и донео нека сасвим нова решења. Нови тенк ће имати јачи мотор па ће бити бржи, имаће систем електромагнетне заштите, има компјутерско навођење отварања ватре, моћи ће да гађа на већем растојању, биће опремљен уређајима за ноћно гађање, а такође ће имати сателитску везу.

У „Уралвагонзаводу“ су уверени да њихов тенк није лошији од америчког „абрамса“ или немачког „леопарда“.

На полигону у Нижњем Тагилу модернизовани тенк Т-90С гађао је „у лету“ и са лакоћом прелазио водене препреке.

Највећа новост је то да нови тенк има ракете којима гађа циљеве удаљене чак до пет километара.

– Ми те ракете називамо продуженом руком. Они нас виде али нам не могу ништа, а ми можемо да уништимо непријатеља ракетама на приличном растојању – рекао је главни конструктор Александар Терликов.

Совјетска армија је имала око 64.000 тенкова. Деведесетих година Русија се ослободила великог дела старудије, па јој је остало 23.000 тенкова. Сада их има двоструко мање. Од тога је само 12 одсто новијих модела Т-80У, Т-90 и Т-90А. Због тога се са великим нестрпљењем очекује прво јавно појављивање, како Руси тврде, најмодернијих тенкова на свету, „армата“.

КОМПРОМИС ОКО ЦЕНЕ

Засад нико од војних руководилаца није критиковао нови тенк, али главна примедба руског Генералштаба је висока цена. Добро упућени тврде да ће се наћи компромисно решење. Планирано је да се 2016. године произведе најмање 40 нових тенкова, а 2017. 70 „армата“.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u