РУСKИ ТАЈФУН У СИРИЈИ – Једна од највећих победа икада

РУСKИ ТАЈФУН У СИРИЈИ – Једна од највећих победа икада

21 октобра 2019

Москва је успела да одржи контакт са свим странама у сукобу, чак и поред свог става против поделе и илегалног страног присуства. Трилатерални разговори Ирана, Турске и Русије догодили су се у Астани на позив Москве.

Путин је успео да у Сочију окупи сиријску владу и опозиционе групе како би разговарали о будућности Сирије. У Женеви је Москва посредовала између Дамаска и међународне заједнице, штитећи Сирију од бескрупулозне дипломатије САД-а и других сиријских непријатеља извештава Федерико Пјераћини за стратегиццултуре.Турска се сада налази у активном дијалогу са Москвом и Техераном. Kако се Анкара суочава са погоршањем односа са Вашингтоном и другим европским престоницама, Москва је видела сјајну прилику да Турску приближи Дамаску.

Руска операција је компликована и захтева пуно стрпљења; али захваљујући преговорима којима је посредовала Русија, заједно са храброшћу сиријских војника, готово сва терористичка жаришта по Сирији постепено су савладана.

Поред провинције Идлиб, главни проблем Дамаска налазио се у окупацији САД-а на североистоку земље, под изговором заштите Kурда (СДФ) од „Асадовог режима“, као и да се „боре против Даеша“.

Ердоган се тренутно осећа заробљен, притиснут економијом која се урушава, а прете му и савезници (куповином руског система С-400 изиритирао је многе у Вашингтону и НАТО-у): он очајнички треба да представи неку врсту победе својој бази.

То је можда главни разлог који стоји иза Ердоганове одлуке да се пресели у Сирију под изговором да је ИПГ терористичка организација повезана са ПKK – која наставља да ствара тампон зону на граници између Сирије и Турске и да прогласи “мисију извршеном”, како би повећао рејтинг популарности.

Трамп такође треба да представи неку врсту победе, а који је бољи начин да то учините него повлачењем америчких трупа из Сирије, препуштањем Kурда њиховој судбини, тврдећи победу над Даешом по други пут последњих месеци?

Ердоган и Трамп су такође разрешили срамотан унутрашњи сукоб НАТО-а између Турске и САД, вероватно поново успостављајући личне односе.

Споразум између Kурда (СДФ) и Дамаска једини је природни закључак догађаја које Москва снажно оркестрира. Постављање сиријских и руских трупа на границу са Турском представља увод у поновно освајање целине сиријске територије – исход који је Kремљ прижељкивао на почетку овог дипломатског ремек-дела.

Вашингтон и Анкара никада нису имали могућности да спрече Дамаск да поново уједини земљу. Москва је претпоставила да ће Вашингтон и Анкара пре или касније потражити исправну стратегију изласка, чак и кад су прогласили победу својих база услед пораза у Сирији. Управо то су Путин и Лавров смислили током последњих неколико недеља, нудећи Трампу и Ердогану решење за своје сиријске проблеме.Трамп ће изјавити да има мало интереса за земље удаљене 7000 миља од домовине, а Ердоган ће потврдити да граница између Турске и Сирије, коју држи Сиријска арапска војска, гарантује безбедност против Kурда.

Путин је без сумње саветовао Асада и Kурде да започну дијалог за остварење заједничких интереса Сирије. Без сумње би уверио и Ердогана и Трампа да треба да прихвате ове планове.

Споразум који награђује Дамаск и Москву спашава Kурде, а Ердогану и Трампу оставља привид достојанства, у ситуацији коју је тешко објаснити домаћој или међународној публици.

Москва је започела заједничке патроле са Сиријском арапском војском на границама са Турском у циљу спречавања било каквих војних сукоба између Анкаре и Дамаска. Ако Анкара заустави своју војну операцију у наредним данима, Дамаск ће повратити контролу над нафтним пољима.

Тада ће свет бити сведок једног од највећих дипломатских ремек-дела икада замишљеног за приближавање крају седмогодишњег сиријског сукоба.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI7 коментара

 1. теоретичар says:

  Има само једна цака, нама непозната. Шта се иза свега крије? Америку нико није ни хтео ни смео да нападне годинама и само су штрапацирали Сиријом помало пуцајући као на неки даеш и сиријце, али ни Иран, Ни Русија, ни Хезболах ни Даеш ни Курди ни Сирија ни Израел ни Турска ни Арабија нису ни један једини пут напали мериканце. А онда одједном, амери се повлаче(мада још нису) а да нико никад није метка испалио на њих. Америка одустаје од Курда, одустаје од територије због које је и ушла у Сирију, а та територија је нешто ђто је требало америци да употпуни неке своје планове, амерички војници лију крваве сузе од жалости...Па баш толико наиван нисам. Позадинска дипломатија не говори о својим договорима никад али имамо времена. Сазнаћемо, бар приближно следећих година, кога ће једног дана Русија жртвовати да се захвали америци. А то тако иде. Немојте ми само рећи да су се Амери уплашили нако кампујући по Сирији па се повукли. Од чега? Ако неко мисли да се Америка повукла са 100% недодирљивих територије за џабе, сазнаће заједно са нама која је цена. Већ сам вам скренуо пажњу неколико пута да се нешто дебело иза брда ваља. И ваља се а ускоро ће стићи и до вр'а и видећемо шта следи.

  • Косовац says:

   Значи, Америка се повукла по дипломатском договору. Паметно. Није се повукла што јој дупе жваће гаће, где би Америка тако. А можда се Америка повукла зато што је цивилно антиратно друштво Сорош замолило на фин и културан начин. Па је онда у име глобалног еколошког покрета престала да присмрђује у Сирији. Па се вратила да присмрћује у Ираку. Велика је Америка, незајебљива и непобедива.

   • теоретичар says:

    разумем твој сарказам и алузије али ти је коментар генерално генијалан. Вала си га саставио.

  • Miraš says:

   Prošle 2018 godine poraženo je poslednje mala teritorija ISIS-a u Siriji. Formalno tj. zvanično Amerikanci su došli 2014 godine da poraze ISIS u Siriji i Iraku. A prikriveni ciljevi koje su hteli da postignu uporedo sa borbom protiv ISIS su: smena Asada i postavljanje svoje marionete, preuzimanje naftnih polja Sirije, puteve kroz Siriju za izraelski gasovod i za katarski gasovod, geostrateški značajan prostor jer Sirija izlazi na Sredozemno more (kapija Bliskog istoka). Najznačajnija naftna polja Sirije kao imaju po kontrolom ali nemaju sirijski glavni naftovod pod kontrolom, ni sirijske rafinerije ni izlazni terminal gde bi prodavali naftu, to je kao da nemaju. Mogu cisternama da transportuju tu ukradenu sirijsku sirovu naftu, ali to nije pravi posao. Da je sirijski Kurdistan zaživeo kao država oni bi to preuzeli i mogli bi da ulažu u obnovu i izgradnju ako treba i novgo naftovoda. Međutim čim je sirijski Kurdistan dobrim delom okupiran te uzdrman gore na severu gde su Kurdi najviše naseljeni jasno je da neće biti ni d od njihove države. Turska je ranije u dve vojne operacije preuzela kontrolu nad kurdskim teritorijama zapadno od Eufrata, a sada je dobro presekla i kurdske teritorije istočno od Eufrata. Nestaje teritorija te nema više nade da će zaživeti kao država Autonomija sirijskih Kurda. Asad nije otišao, nemaju svoju lutku u Damasku. Amerikanci tu izdržavaju ne samo svojih 2000 vojnika nego plaćali i mnogo brojniju najamničku kurdsku vojsku naravno skromnije, ali i to je trošak. Zatim naoružanje, pa obnavljali su puteve, popravljali su i hidrocentralu. Američke da su nastavili da sede u Siriji samo bi nabijali sebi troškove. A ceo svet bi se smejao jer suviše je očigledno da ISIS je odavno poražen i nemaju više ni jedan valjan razlog da objasne zašto sede u Siriji. Dakle poraženi jesu, mada njihova vojska je cela, tj. nije potučena. Poraženi su zbog toga što veliki vojni pohod na Siriju nije im se isplatila nego je naprotiv samo nabila troškove, a ako produže boravak samo će imati još veće ukupne troškove. ... Osim toga ako moraju da naprave izbor između Turske i sirijskog Kurdistana, jasno je da moraće izabrati Tursku. ... Na kraju sukob Turske sa sirijskim Kurdima kom se priključuje Sirija stavlja američke baze i vojnike između dve nadiruće vojske. To jeste ozbiljna opasnost, te zato se sklanjaju.

   • теоретичар says:

    Ово је Мираш кога волим да читам. Не могу да се отмем утиску да се нешто још догађа...а тај утисак се почео стварати још када је Трамп први пут изјавио да ће се повући из свих ратова али се у европи број америчких војника повећава, чини ми се...Мени ту нешто фали да бих потпуно разумео и непрекидно лупам главу "дал се нешто и шта се приближава..." Једноставно, све ми некако сумњиво а из искуства знам да сам наслутио нешто што ми се неће свидети. Исто тако нисам сигуран да амери неће повући црвену линију у самој Сирији...

 2. теоретичар says:

  Политика је проститутка а руска, америчка и кинеска политика је професионална проститутка са највишим ценама. Сви би мало...али скупо, брате! Остаје нам да видимо где ће проститутке заиграти следећу рунду љубави. А нарочито, колика ће бити српска рата за учешће у најновијем порнићу. Шта нисмо позвани? Па нема позива за такве филмове. Једноставно вас убаце када им затреба и крај. Остаје нам нада да ми можда нећемо скидати чакшире и овог пута. Када су Руси и Амери задњи пут снимали порнић у Србији, ми нисмо хтели да скинемо чакшире америма па дошли руси и откопчали нам каиш. После амери само мало продрмали и чакшире спале. Сада само цвилимо јер секс је дуготрајан. Мора да су амери узели пар вијагри пре тога па никад краја. Срби не сагињите се. Многи вас вребају. И не пуштајте русе близу јер ће вам откопчати каиш поново. Не веруј русу ни кад ти половне хеликоптере даје, не веруј американцу ни када те загрли. Овај други употребљава вијагру. Боље руси, они то онако братски...ууууфффф...

 3. Kulak says:

  Šta se tiče Putina, on sluša jaki židovski lobi u Moskvi.Bio sam tamo, rekli su mi to i moji prijatelji Rusi.To je sigurno.A zašto su Židovi i židovski lobi u Moskvi toliko bitni Putinu, to je za narednu diskusiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u