Ruski tajkuni su krivi za nemešanje Rusije na istoku Urajine

Ruski tajkuni su krivi za nemešanje Rusije na istoku Urajine

10 jula 2014

donetsk big 34Pavel Gubarev, samoproklamovani guverner Narodne Republike Donjeck koja je proglasila nezavisnost od Ukrajine, rekao je da gubi nadu da će ruske snage reagovati.

On je okrivio ruske tajkune da odvraćaju Moskvu od vojne intervencije na istoku Ukrajine.

Gubarev je takođe naveo da postoji rascep među pobunjenicima, kao i da njegova organizacija više ne kontroliše sumnjivi bataljon „Istok“, čiji borci drže ključne punktove na obodima grada Donjecka.

Pošto su ukrajinske vlasti tokom vikenda isterale separatiste iz njihovih uporišta u gradu Slavjansku, zvaničnici iz Kijeva su naveli da je njihov cilj da blokiraju grad Donjeck.

„Želeli bismo da dobijemo pomoć od ruskih snaga. Ali, mi smo realisti i shvatamo da je to nemoguće“, rekao je Gubarev na konferenciji za novinare.

Proruski pobunjenici u regionu Donjecka i susednog Luganska više puta do sada su pozivali Rusiju da na istok Ukrajine pošalje „mirovnjake“, jer se ofanziva ukrajinskih vlasti protiv njih intenzivira.

Rusija nije pokazala nameru da to učini, a zvaničnici su naveli da bi mirovna misija mogla da bude poslata samo uz saglasnost i ovlašćenje UN.
Gubarev je danas kazao da su ruski tajkuni ti koji se protive vojnoj akciji, strahujući da bi mogli da budu ugroženi njihovi poslovi.

Rusija je već pogođena sankcijama Zapada zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim u martu, i zbog, kako navode zapadni zvaničnici, podsticanja nemira na istoku Ukrajine, gde je do sada u borbama između kijevskih vlasti i proruskih boraca poginulo više od 400 ljudi.

Kako ocenjuje agencija AP, slanje trupa u Ukrajinu, gotovo odmah bi dovelo do uvođenja još strožih sankcija Moskvi.

„Njihovi sebični interesi se ne mogu razumeti“, rekao je Gubarev, aludirajući na tajkune.

On je dodao, ne iznoseći detalje, da Narodna Republika Donjeck nema kontrolu nad bataljonom „Istok“, u kojem su i borci iz ruskih severnokavkaskih provincija, uključujući i Čečeniju.

Bataljon „Istok“ pojavio se krajem maja u Donjecku, preoteo zgradu koju su prethodno držali borci Narodne Republike Donjeck i pokrenuo pitanje o jedinstvu unutar redova pobunjenika, navodi AP.

Agencija dodaje da ako su „Istok“ i borci Narodne Republike Donjeck u osnovi pod odvojenim komandama, svaki pokušaj ukrajinskih vlasti da pregovaraju sa pobunjenicima bio bi još teži nego što se do sada pokazalo.

Bez obzira na to, Gubarev je rekao da će njegova grupa ustati protiv svakog pokušaja ukrajinskih snaga da preuzmu Donjeck.

„Nemamo gde da se povučemo. Za nas, radi se ili o pobedi ili o smrti“, poručio je Gubarev.

KOMENTARI2 komentara

  1. marijana* says:

    šta ima da se povlačite kad ste na svojoj zemlji i branite vaše interese koji su u osnovi vezani za pravo na život koji vam je ugrožen od strane usko interesne grupacije koju samo zanima kako da zaštite svoj privatni kapital,a koji je usput,ko zna kako stečen i povlači za sobom ceo sistem i sve ostale belosvetske hulje koji su u to umešani na ovaj ili onaj način... ali vi to ne možete sami ako vas u borbi ne podrže oni kojima je to posao~probajte da branite vaše stavove bez oružja...

  2. marijana* says:

    ... pozivajući se na odbranu interesa gradjana kojima je ugrožen opstanak(život) i pravo na svoj identitet~jezik,kulturu i pripadnost! tražite od svih koji su za to nadležni da vas zaštite i da prekinu teror nad vama !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *