РУСКИ Ту-160 изазвао ВАНРЕДНО СТАЊЕ код Американаца

RUSKI Tu-160 izazvao VANREDNO STANJE kod Amerikanaca

8 novembra 2019

Američki lovci F-35A Lajting 2 (Lightning II) su početkom ovog meseca pokušali da isprate ruski bombarder, koji je izvodio planiran let iznad Japanskog mora. Međutim, ruski pilot je u jednom momentu poterao svog „Belog labuda“ tako brzo, da je daleko iza sebe ostavio američke lovce koji su grozničavo pokušavali da ga sustignu. Kineski medij „Sina“ podseća svoje čitaoce, da su nedavno Amerikanci podsmešljivo odmahivali rukama na pomen o ruskom bombarderu Tu-160, koga su prozvali muzejskim eksponatom.Strategijski bombarder Tu-160 i njegova „nesuđena“ pratnja se početkom ovog meseca susrela na nebu iznad Japanskog mora. Naime, ruski supersonični bombarder je otkriven dežurnim radarsko-osmatračkim sredstvima. Prema ovom objektu je odmah upućena para američkih lovaca pete generacije F-35A Lajting 2. Međutim, oni nisu mogli da sustignu ruskog bombardera pošto je on u međuvremenu prešao u supersonični režim leta. Naime, ruski pilot je promenio geometriju krila na bombarderu i preveo motore u režim dopunskog sagorevanja-forsaža. Na ovaj način je letelica teška 110 tona uspela da „umakne“ potencijalnim pratiocima koji su 10 puta lakši od njega.

„Tu-160 je u stanju da dostigne brzinu od 2200 km/č, dok je F-35A Lajting 2 ograničen na 1930 km/č, uključujući činjenicu da svoju maksimalnu brzinu američki lovac ne može dugo da održi“.

„Da li se sećate događaja kada su ovi bombarderi odleteli u Venecuelu, i zajedljivu reakciju Amerikanaca koji su ih proglasili prevaziđenim avionima (čitaj letećim kantama)“– podsmešljivo komentariše najnoviji „bruku“ američkih lovaca F-35A tviter portal „Golos Mordora“.

„Nekada davno (1949.godine) smo na jednom vojnom aerodromu videli prvi sovjetski mlazni bombarder Il-28. I tom prilikom smo se podsmejavali naoružanju koje je imao u svom arsenalu. Tu su bila samo dva topa koji su se nalazili u nosnom i repnom delu letelice. Na prvi pogled presmešno. Međutim, on je bio toliko brz, da mu ni ovo naoružanje nije bilo potrebno. Naime, u to vreme najbrži američki lovac (P-51 Mustang) ga nije mogao sustići“– napisao je u komentaru @SergeGray149.

„Treba im napisati kaznu zbog prebrze vožnje“ – dodao je @Mironov1974.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    A može li ga stići raketa,budući je radarski vidljiv itd.?!?Makar bila ispaljena s sporijeg ali radarski nevidljivog do teško vidljivog F-35,koji usput valjda i vertikalno sleće i polijeće,i ima najsuvremeniju elektroniku?!?A što,nadam se,ima i Tu-160?!?Još kad bi ga premazali nekim kompozitnim antiradarskim bojama!Ovdje danas nisu,ali sutra možda hoće?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *