РУСКИ УБИЦА НАТО АВИОНА: С 500 ће обарати циљеве које лете брзином од 25,000 км/час

RUSKI UBICA NATO AVIONA: S 500 će obarati ciljeve koje lete brzinom od 25,000 km/čas

20 januara 2020

Ruski raketni sistem će moći da pogodi svoj cilj na daljinama od 600km i visinama i do 180 km. Vazdušnim ciljevima neće pomoći ni brzina kretanja koja dostiže 7 km/sek. S-500 “Prometej” će posedovati impresivnu konfiguraciju radara sa naprednim karakteristikama, kao i nomenklaturu dalekometnih raketa koje će moći da obaraju balističke rakete ali i ciljeve u bližem kosmosu.

Nedavno su ruski mediji objavili informaciju da će u tekućoj godini početi testiranja perspektivnog PVO/PRO sistema nove generacije S-500 (mod. „Prometej“). Njegova isporuka jedinicama ruske armije je planirana za 2025.godinu. Ova novost se obrušila na NATO planere kao „baraž teške artiljerije“, jer će ovaj sistem po usvajanju u naoružanje i njegovo stupanje u operativno borbeno dežurstvo, ozbiljno poremetiti balans u snagama protivraketne odbrane sa kojima raspolažu dve nuklearne supersile.Dominacija u odnosu na sistem PVO/PRO S-400 „Trijumf“

S-500 „Prometej“ spada u raketne sisteme pete generacije. On je razvijen na bazi PVO/PRO četvrte generacije S-400 „Trijumf“. Kao rezultat obimne tehničke modernizacije ovog kompleksa, značajno su poboljšane praktično sve njegove tehničko-taktičke sposobnosti-prenosi internet portal Marsonline.

Funkcionalno, raketni sistem S-500 premašuje svog prethodnika po sledećim sposobnostima:

– Prvo, rakete koje će se nalaziti u naoružanju raketnog kompleksa S-500 će moći da dostignu daleko veći plafon leta. Ciljevi će se moći obarati na visini od čak 180km, što je 6h više nego kod raketnog sistema S-400 „Trijumf“. Pri tome, on će kao i američki protivraketni sistem THAAD, moći da presreće balističke objekte u završnoj fazi leta, kao i satelite koji se kreću po niskoj zemljinoj orbiti. Sve ove zadatke će realizovati u sadejstvu sa strategijskim sistemom antibalističke odbrane A-235 „Nudolj“.

– Drugo, maksimalni radijus dejstva (horizontalni domet) će biti povećan na 600km, koji kod raketnog sistema S-400 iznosi 480km1. Zahvaljujući ovom parametru S-500 će se još efikasnije suprostaviti avijaciji NATO, koja će biti onemogućena da se približi teatru borbenih dejstava, i samim tim njenu ulogu svede na minimum.

– Treće, PVO/PRO S-500 će imati daleko kvalitenije mogućnosti kada je u pitanju sposobnost presretanja vazdušnih objekata koji lete ekstremnim brzinama. On će imati sposobnoast da se bori protiv ciljeva koji dostižu brzine od čak 7 km/sek. (oko 25,000 km/č). S-400 je po ovom parametru znatno slabiji, iako i on može da obara hiperzvučne ciljeve koji lete brzinama od 4,8 km/sek.

– Četvrto, S-500 će moći da jednovremeno napadne do 10 ciljeva (balističke i hiperzvučne rakete), a takođe i niskorbitalne satelite. Ovu fukciju S-400 ne može da ostvari.

Tri glavne prednosti raketnog sistema S-500

U cilju čuvanja najvažnijih tehničkih informacija koje su vezane za sam prijekat razvoja raketnog sistema S-500, ruski mediji su raspolagali sa veoma malim brojem informacija. Međutim, u ovom momentu mnogobrojne inostrane publikacije su dosta svoje pažnje usmerile na demistifikaciju osnovnih borbenih sposobnosti ruskog kompleksa, izdvojivši nekoliko njegovih najvažnijih potencijalnih dostojanstava-najjače strane.

1) Raketa-presretač: visoka verovatnoća obaranja i relativno niska cena proizvodnje

Kao što je već poznato, američki prptivraketni sistem THAAD za presretanje vazdušnog objekta koristi raketu koja je opremljena kinetičkom bojevom glavom. Praktično, ova raketa mora direktno da pogodi svoj cilj sa maksimalnim odstupanjem koje je u ravni sa veličinom njenog kalibra. Sa druge strane ruski „ES-ovi“, uključujući tu i S-500 su opremljeni dalekometnim raketama koje poseduju razorno-parčadne tipove bojevih glava. Na osnovu nekoliko izvora koji su se pojavili u stručnoj literaturi, smatra se da će raketa-presretač za S-500 biti upravljana pomoću vektora sa promenljivim potiskom, što će joj dati izuzetne manevarske karakteristike. Međutim, nigde se u tim materijalima ne spominje da će ova raketa biti dužna da se neposredno sudari sa svojim ciljem. Dakle, ova raketa neće biti „nabaždarena“ kao američka (direktan pogodak u cilj), nego će biti dovoljno da u tački presretanja doleti na daljinu 3-5 metara od svoje mete, i tu aktivira svoju moćnu bojevu glavu.

Po svojoj efikasnosti, ovakav način obaranja cilja u ničemu ne odstupa od „direktnog pogotka“ koji forsiraju američki sistemi, osim u činjenici da će ruska raketa-presretač biti neuporedivo jeftinija od rakete koji poseduje kinetičku bojevu glavu.

Raketni kompleks S-500 „Prometej“ će koristiti dvostepene dalekometne rakete 77N6-N. Njena maksimalna visina primene će dostizati 70km. Visoke manevarske sposobnosti će se dobiti kombinovanjem aerodinamičkog i gasodinamičkog sistema upravljanja, uključujući tu i ranije pomenuti vektor potiska. Sistem navođenja, koji kontroliše let rakete je u odnosu na ranije modele presretača daleko osetljiviji i precizniji. Maksimalno odstupanje od cilja na maksimalnim dometima (daljina/visina) iznosi 3 metra, što je praktično u ravni sa efektom koji se postiže upotrebom kinetičkih projektila koje koriste.

Raketa-presretač 77N6-N se navodi kombinacijom tri sistema navođenja: inercijalnog, poluaktivnog radarskog samonaovađenja i napredne tehnologije infracrvenog samonavođenja izuzetne osetljivosti. Poslednji mod samonavođenja je u stanju da razluči pravi cilj od lažnog, a takođe ga odlikuje i visok stepen otpoRnosti na elektronsko ometanje.

2) Izuzetno snažna radarska komponenta

Prema različitim informacijama raketni kompleks S-500 „Prometej“ će biti opremljen sa četiri kopnena radara:

– Trodimenzionalnom radarskom stanicom RLS 96L6-CP koja ć raditi u S-dijapazonu

– Panoramske radarske stanice za ranu detekciju 91N6E, koja će se sastojati od aktivne radarske fazirane rešetke visoke osetljivosti, koja će raditi u S-dijapazonu

– Protivraketnog radara 77T6 koji će imati funkciju otkrivanja, praćenja i zahvata cilja sa navođenjem rakete-presretača na njega. On će biti opremljen višenamenskim radarom sa aktivnom faziranom rešetkom i radiće u H-dijapazonu

-Višenamenskim radarskim nišanskim kompleksom 76T6. Po svemu sudeći radi se o radaru koji ima slične karakteristike kao radar 77T6 (aktivna fazirana rešetka koja radi u H-dijapazonu).

Radari 76T6 i 77T6 će raditi u paru. Prvi će biti namenjen za detekciju i zahvat ciljeva na velikim i srednjim daljinama, dok će drugi biti zadužen za ciljeve koji se nalaze na maloj daljini, i posebno za niskoleteće ciljeve.

U celini gledano smatra se da radari 96L6-CP i 91N6E neće biti značajnije modernizovani u odnosu na njihove verzije koje se koriste na PVO/PRO S-400 „Trijumf“. Međutim, ono što će stvoriti ključnu prednost PVO/PRO S-500 „Prometej“ u odnosu na svog prethodnika će biti protivraketni radarski par 76T6 i 77T6. Ova radarske stanice će biti modernizovane po poslednjim tehnološkim dostignućima iz ove oblasti. Po prvi put će biti upotrebljeni radari koji su opremljeni aktivnim faziranim rešetkama visoke osetljivosti. Primo-predajni moduli će biti napravljeni od galijum-arsenida. Napredna tehnologija će biti primenjena u izradi kompaktnih sklopova koja će u zavisnosti od situacije adaptirati i kontrolisati isijavanje njihovog snopa, a takođe i povećati brzinu protoka kroz optička vlakna sa kojima će biti uvezan kompletan sistem.

Prema mišljenju vojnih eksperata radarska stanica 77T6 će se po svojim tehničko-taktičkim sposobnostima izjadnačiti sa američkim analogom AN/TPY-2 (takođe opremljen faznom antenskom rešetkom) koji se nalazi i sastavu sistema PRO THAAD. Ovaj višenamski radar radi u H-dijapazonu, njegova srednja impulsna snaga predajnika dostiže 300 kVt, a maksimalni domet detekcije 600km+. Dakle, ovi parametri su slični sa ruskim radarom 77T6.3) Kontrolni i komandni punkt sa jedinstvenim karakteristikama

Kontrolno-komandna komponenta sistema S-500 „Prometej“ će posedovati pukovsku stanicu navođenja. Ona će se sastojati od komando-štabnog vozila 55K6MA i punkta borbenog upravljanja 85Ž6. Izvesno je da će ova sredstva biti napravljena na bazi punkta za komandovanje i vezu 54K6E koji se nalazi u sastavu raketnog sistema S-300. Na pukovskoj stanici je takođe integrisan panoramski radarski sistem za ranu detekciju ciljeva koji se sastoji od fazirane antenske rešetke 91N6E, koji je uvezan sa svim elementima u kompleksu uključujući i ruski sistem globalnog satelitskog pozicioniranjnja GLONASS.

Na testiranju rakete 40N6 koje je održano u maju 2018. godine, oboren je svetski rekord u daljini presretanja vazdušnog cilja koji se nalazio na udaljenosti 480km od lansirne jedinice. Startna masa rakete dostiže 1800kg a srednja brzina njenog leta je veća od 1000 m/sek. Vreme pripreme za njeno lansiranje iznosi 15 sek. Raketa je tako projektovana da ona može veoma efikasno da se upotrebi u uslovima masovnog protivelektronskog dejstva neprijatelja- njena moćna radarska glava za samonavođenje je sposobna da zahvati cilj bez obzira na gubitak veze sa kopnenim stanicama za vođenje rakete.

(bog-rata.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivana says:

  I kad će to pokloniti nama pravoslavnoj i slavenskoj braći Srbima ili možda su im bliži Sirijci. Imali su pravo na 50% raspale Jugoslavije barem pravoslavni deo ali kukavički i izdajnički sve su prokockali.

  • Ivke says:

   Dosta prosjacenja jbt samo mislite na to da se ogrebete ili da nam poklanjaju. Necu bre ocu da kupujemo a ne da nam poklanjaju , nismo bre mi srbi bedci nekakvi alo bre najstariji narod smo i necemo milostinje a u ostalom zasto bi oni trebali da poklanjaju i to nama koji volimo EU

   • namćor says:

    Sa tobom se u potpunosti slažem! DOSTA bre traženja NEZASLUŽENE zaštite! Jeste i narod i Srbija zaslužio, ali DRUGA Srbija je ta koja pljuje na sve! Ako ne znate ko su ti "Druga Srbija" - e, to su oni što slavodobitno pitaju: "A zašto nas nisu branili 99.". Namerno izvrćući činjenicu da 99. Rusi nisu mogli ni sebe da brane! A usput se diveći svojim, novostečenim, Zapadnim "prijateljima"! Braniće nas Rusi, uvek, kada MI TO ZATRAŽIMO! A sada, ne samo da im ne tražimo ništa, već ih udaljavamo od sebe! Jer nam valst postavalja, upravo onaj ko nas je i bombardovao i kome je cilj da nas definitivno uništi, poništi, sravni sa zemljom!

    • namćor says:

     "Ako ne znate ko su ti "Druga Srbija" - e, to su oni što slavodobitno pitaju: "A zašto nas nisu branili 99.""--- Ali, zaborave da pitaju: A OD KOGA SU to trebali da nas brane i zašto? Pa ispadne da su krivi Rusi što nas nisu branili (kao daim je to večita dužnost), a nisu krivi oni koji su nam sipali bombe na glavu!

 2. 'rvat Čmarko says:

  Ali kaubojski "Patriot" je još bolji, on obara sve što leti brzinom do 250 km/čas :-))))))))))))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *