РУСКИ УДАРИ ПОСТАЛИ СВЕ МОЋНИЈИ: Снимци из зоне СВО шокирали АМЕРИКАНЦЕ

RUSKI UDARI POSTALI SVE MOĆNIJI: Snimci iz zone SVO šokirali AMERIKANCE

7 aprila 2024

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su pojačale vatrenu moć korišćenjem avio-bombi ODAB-500 za napad na ukrajinske položaje, piše Military Watch Magazine.

„Na snimcima koje je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo 5. aprila, vidi se kako lovci Su-34 koriste 500-kilogramske fugasne bombe ODAB-500 sa termobaričkim bojevim glavama protiv utvrđenih položaja ukrajinskih snaga. Njihova upotreba kao dodatak već značajnoj artiljerijskoj nadmoći ruskih snaga obezbeđuje još veću prednost u vatrenoj moći“, navodi se u tekstu.Korišćenje termobaričkih bojevih glava, prema izveštajima, učinilo je letove Su-34 značajno smrtonosnijim prilikom napada na utvrđene položaje.

Navodi se da u zapadnim i ukrajinskim medijskim izvorima raste zabrinutost zbog izveštaja o njihovoj upotrebi.

Ranije tokom četvrtka, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su frontovski bombarderi Su-34 napali ukrajinske vojnike municijom od koje se ne mogu zakloniti u rovovima ili bunkerima.

ODAB-500 je termobarička bomba koja radi u dva takta: prvo, kada se aktivira, izbacuje tečni eksploziv koji formira aerosolni oblak, koji se zatim detonira u velikom obimu.

To stvara visokotemperaturnu eksploziju sa moćnim udarnim talasom koji „protiče“ u rovove, bunkere i druga skloništa, uništavajući protivnika.Svaki Su-34 može da ponese po četiri ovakve bombe. U videu objavljenom od strane ruskog Ministarstva, prikazano je bacanje četiri ODAB-500 sa jednog frontovskog bombardera.

Pri tome su primetne male eksplozije na municiji – to se aktiviraju piropatroni koji otvaraju krilo modula za planiranje i korekciju.

Vazdušno-kosmičke snage aktivno koriste u zoni SVO avio-bombe opremljene univerzalnim modulima za planiranje i korekciju.

Borbeni avioni su dobili mogućnost da napadaju utvrđenja VSU, a da se ne izlažu vatri zenitno-raketnih kompleksa protivnika.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI5 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Malo vruće, al takva Vam tura braćo Ukrainci.Umesto da odustanete od aventure, Vi služite NATO. To je cena.

 2. Dragi says:

  Te bombe imaju naziv KAB, a ne ODAB.

  • Žarko says:

   ODAB za termobaričko punjenje, a KAB za fugasno punjenje bombe.

  • Čitalac says:

   Cenjeni Dragi i ja sam tragao za prevodom sa ruskog jezika naziv i skraćenicu ove bombe. Na ruskom to je: Obъёmno-Detoniruющaя Aviabomba - (Ob"yomno Detonirušćaja Aviabomba), odnosno na srpskom: Volumetrijska Detonirajuća Avio-Bomba V(O)DAB bomba. Na našem jeziku nisam mogao naći prigodan prevod ruske reči “Obъёmno” izuzev volumetrijska, što se koliko toliko razumljivo najpribližnije možda može prevesti sa reči “kalibrisana”. Naime, u sastav eksploziva bombe se uzimaju određeni zapreminski odnosi njegovog dela koji sa vazduhom okoline po detonaciji bombe izazivaju željeni ukupni destruktivni efekat. Tako bi se naziv mogao prilagoditi na naš jezik: Kalibrisana Avio Bomba (KAB), kako ste i naveli. Mada u vojnoj terminologiji postoje i Kasetne Avio Bombe (KAB), dakle sa istim akronimom. Verovatno je najbolje koristiti izvornu rusku termonologiju ODAB bomba!?

 3. milorad5 says:

  pa verovatno i mse nije svidelo...rusi i amerikanci imaju istu vojnu doktrinu,to se zove "doktrina vatrene nadmoći",big bombs....s obzirom šta vide amerikanci u ukrajini ili će morati da menjaju doktrinu ili će morati da naprave veće bombe,pošto ta doktrina polazi od pretpostavke uništenja glavnine protivnika ili njegove sposobnosti da vodi rat nadmoćnim vatrenim talasom dalekometnog strateškog i taktičkog orudja...u principu sem nekog odstupanja sa masovnijom pojavom dronova kao iznenadjenjem nove taktičke situacije,u ruskoj doktrini se posle konsolidacije i usvajanja oderedjenih operativnih mera u vezi dronova ništ nije promenilo,delju ukre baš onako kako su drali nemce sa istom efikasnošću i veoma smrtonosnim učinkom,čak ispada da se sa novim naoružanjima u arsenalu povećao odnos mrtvih prema ranejnima tj.ima manje ranjenih ali zato je procenat poginulih dosta veći i sad je taj odnos 1:1 u odnosu na prehodne ratove gde je na jednog poginulog dolazilo 3 ranjena u proseku,to samo potvrdjuje ogromno povećanu razornos i vatrenu moć naoružanja u odnosu na prošle ratove...to takodje samo povećava očiglednu NEHUMANOST bilo kakvog ratnog konflikta i ja msilimda će na kraj usama razornost oružja da dovede do zaziranaj od rata,jer ako vam je garantovano da se nećete vratiti živi iz bitke,teško da će neko želeti dobrovoljno da uopšte u tome učestvuje...ironija istorije i tehnologije,zaista može dovesti do napuštanja većih ratnih konflikta kao jdnog od mehanizama medjunarodne politike i ekonomije...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *