RUSKI UROLOG: Ako pijete pivo, samo na srpskoj vodi

RUSKI UROLOG: Ako pijete pivo, samo na srpskoj vodi

5 новембра 2014

9prolom-620x330Stručnjaci za delikatne probleme okupili su se krajem oktobra u Prolom Banji. Na zasedanje udruženja urologa Srbije bio je pozvan i direktor Centra za ambulatornu urologiju i andrologiju Sankt-Peterburga Nikolaj Sorokin, koji je u intervjuu za Glas Rusije govorio o srpskom pivu, hrabrosti i prednostima severne prestonice u odnosu na Moskvu.

„Moj referat bio je posvećen pitanjima sprečavanja recidiva kamena u mokraćnim putevima. Radi se o tome da čak posle skupe operacije uz primenu savremene opreme, rizik ponovne pojave kamena iznosi od 30% do 100%. Mogu da kažem da jedinstvene prirodne mogućnosti Srbije, jedinstveni sastav vode u njenim banjama daje šansu da se rizik recidiva svede na minimum. Mi smo saznali za Prolom Banju svega pre godinu dana, dobili vodu, 35 naših pacijenata ju je pilo. Posebno je ona efikasna u složenim slučajevima, na primer kada oboleli ima samo jedan bubreg – čišćenje protiče mnogo lakše“.

Banjska lečilišta Srbije još nisu u dovoljnoj meri poznata ruskim građanima. Šta vi mislite, da li ima smisla sklopiti sporazum između naših medicinskih ustanova i srpskih banja radi rehabilitacije upravo na Balkanu?

Mislim da ima. A idealno će biti ako rehabilitacija uđe u standard obaveznog medicinskog osiguranja i ruski građani, na primer, uz pomoć sindikata, dobiju mogućnost da posete, recimo, Prolom Banju. Tačnije, kada imate tako dobre prijatelje, treba da iskoristite uslove koje oni pružaju.

Najrasprostranjenije mišljenje glasi da pivo, najpopularniji alkoholni napitak kako kod Rusa, tako i kod Srba, nikako ne može da se ubroji u prijatelje bubrega. Da li je istina da je bolje preći na vodu?

Između ostalog u Prolom Banji neobično pivo se pravi upravo od lokalne vode, vrlo kvalitetno. Kamen u bubregu i pivo nisu uvek neprijatelji, u nekim slučajevima čak preporučujemo da se ono pije. Radi se o količini i kvalitetu piva, jer u pivu iz konzerve su uvek konzervanti. I ne treba zaboraviti da hmelj ima svojstva ženskog hormona, tako da pod njegovim dejstvom muškarac postaje manje muževan. Shvatate o čemu govorim.

Da li je ruskim građanima dostupna voda u sprskim banjama ? Ili treba putovati neposredno na lice mesta?

Kod nas u Sankt-Peterburgu voda iz Prolom Banje postoji u mnogim apotekama. Može se kupiti po preporuci stručnjaka, pošto to nije voda za svakodnevnu upotrebu, već lekovita. U Moskvi kažete nema? Znači, prestonica takođe treba da počne da je uvozi!

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u