„Руски вирус“ је заразан!

„Ruski virus“ je zarazan!

8 oktobra 2015

zeljko-cvijanovic 565Piše: Željko Cvijanović

Nije rusko vojno mešanje u Siriji veliko samo po tome što se pokazalo da na globalnom nebu postoji još jedna sila koja može s velikih visina da precizno gađa ciljeve na zemlji. To je, međutim, bilo neophodno da bi se pokazalo ono što je u ruskoj intervenciji najvažnije i najveće.

Reč je o potpunom političkom, pravnom i moralnom trijumfu Moskve i, jednako tome, punom političkom, pravnom i moralnom bankrotu Vašingtona.

Da je Putin na svetsku scenu izneo samo ono prvo – precizne rakete – bila bi to samo još jedna sila od koje svet sa razlogom strahuje. Da je izneo samo ovo drugo – političko, pravno i moralno utemeljenje – kao što je iznosio svih ovih godina – sve bi to bez ruskih raketa bilo za pohvalu, ali ne bi kao danas ispunjavalo nadom svet zasnovan na argumentima sile.

Samo kombinacijom vojne sile i političkih, pravnih i moralnih argumenata „ruski virus“ postaje istinski zarazan na globalnoj sceni. Zbog toga, ako Putin uspe da završi sirijsku akciju i s pola uspeha od onog s kojim je započeo, svet niti će moći niti će hteti da ostane isti. Pre ruske intervencije, akcije slobode na globalnom političkom tržištu bile su vrednovane daleko ispod akcija bezbednosti. Sloboda i bezbednost danas su manje suprotstavljene kategorije nego juče i zato je „ruski virus“ danas virus slobode.

Višepolarni svet već je uspostavljen u najvećem delu Azije, danas je na sceni na Bliskom istoku, učvršćuje se u Latinskoj Americi. Neka se pripremi Evropa, koju su SAD naučile da nema besplatnog ručka, dok je danas Rusi, isto kao i 1943, uče da nema besplatne slobode. Naravno, neće biti besplatna ni za Srbiju, zemlju kojoj je, voljom geopolitičkih konstanti, uvek dobro išlo kad je dobro išlo Rusiji. I obratno.

Srbija je preživela poslednjih 15 godina zahvaljujući uzdizanju Rusije i plaćajući cenu sopstvene opreznosti. U budućnosti, koja je počela danas, preživeće ako razume komponentu geopolitičke promene. Koliko smo dobro razumeli Putinovu lekciju, videćemo veoma brzo: već na Vučićevom sastanku s Putinom krajem meseca u Moskvi.

(Informer)

KOMENTARI2 komentara

  1. Mile says:

    Cim daje izjave ili pise za Informer,sve je jasno kuda je Cvijanovic kreenuo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *