Ruski vojni avioni lete iznad Ukrajine; Rusi nagomilavaju vojsku i avione na Krimu

Ruski vojni avioni lete iznad Ukrajine; Rusi nagomilavaju vojsku i avione na Krimu

3 marta 2014

Su-37 RussiaRuski borbeni avioni su tokom prethodne noći u dva navrata povredili vazdušni prostor Ukrajine, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo odbrane, dok su istovremeno pogranične patrole te države javile da su ruske trupe i vojni avioni danas počeli da pristižu na Krim.

Proruske trupe su jutros zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javila je danas agencija AP. Preuzimanje tog terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP.

Komandant ratne mornarice Ukrajine Denis Berezovski izjavio je u nedelju da je položio vojničku zakletvu da će služiti narodu Krima, javlja novinaska agencija RIA Novosti. Poslušnost novim vlastima u Ukrajini otkazale i kompletne posade 30 borbenih aviona ukrajinske vojne avijacije.

Ukrajinska pogranična služba je jutros izvestila da je na ruskoj strani granice, odnosno uskog morskog prolaza koji deli Rusiju i ukrajinski region Krim, uočeno nagomilavanje većeg broja oklopnih vozila.

Veći broj tih vozila se sada nalazi u blizini luke na ruskoj strani kanala Kerč, preko puta istoimenog ukrajinskog grada, izjavio je portparol ukrajinske granične patrole, a preneo Rojters.

On je je takođe rekao da ruski brodovi dolaze i odlaze iz luke Sevastopolj, pomorske baze ruske Crnomorske flote, kao i da su ruske vlasti blokirale signal mobilne telefonije na određenim mestima uz granicu.

„ZAŠTO ZAPAD NE DA KRIMU ŠTO I KIM“

Predsednik Odbora ruske Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov zapitao je Zapad zbog čega je priznao pravo građana Kosova na samoopredeljenje, a odriče stanovnicima Krima pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *