РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ОТКРИО ОНО ШТО СВИ КРИЈУ: Морамо превентивно да уништимо Пољску, а онда…

RUSKI VOJNI EKSPERT OTKRIO ONO ŠTO SVI KRIJU: Moramo preventivno da uništimo Poljsku, a onda…

2 oktobra 2018

Zašto bi nova američka vojna baza u Poljskoj postala pretnja čitavom regionu? Rusko ministarstvo spoljnih poslova uspostavljanje američke vojne baze u Poljskoj vidi kao pretnju Rusiji.

Međutim, za vojnog analitičara Aleksandra Žilina, postavljanje ove baze bi moglo uticati na bezbednost čitave Evrope.

Komentarišući izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o mogućem uspostavljanju vojne baze u Poljskoj, zamenik ruskog ministra spoljniih poslova Aleksandar Gruško je rekao je bi pozicioniranje te baze značilo uništenje osnivačkog akta NATO-a i Rusije iz 1997. godine, koji direktno zabranjuje raspoređivanje značajnih borbenih sila duž granice.Vojni stručnjak i penzionisani pukovnik Aleksandar Žilin je otkrio zašto bi ta baza mogla predstavljati pretnju ne samo Rusiji, već i EU.

“U više navrata smo izjavili da bi uspostavljanjem vojnih instalacija na teritoriji istočnoevropskih zemalja, SAD eliminisale nacionalnu bezbednost ovih zemalja. Poljske vlasti prisilavaju Rusiju da izvršni neke korekcije,“ rekao je on.

Prema rečima analitičara, raketama instaliranim u američkoj bazi u Poljskoj bi trebalo vrlo malo vremena da stignu do ruske teritorije, tako da bi Moskva morala da uključi Poljsku na listu zemalja protiv kojih je potreban preventivan udar u slučaju ekstremne pretnje. Za Žilina, instalacija američke baze u Poljskoj je pogodna samo za SAD, a ne za poljski narod.

Vojni stručnjak je rekao da ako istočnoevropske zemlje nastave da puštaju Amerikance da postavljaju baze na njihovoj teritoriji, “mogle bi se suočiti sa kritičnom situacijom kada američka vojna mašina počne da radi. Tragedija je što je vrlo jednostavno pokrenuti ovu mašinu, ali ju je nemoguće zaustaviti,“ rekao je Žilin.

Prema njegovim rečima, EU takođe ne voli američko vojno prisustvo u regionu.

“Jasno je da su planovi za uspostavljanje vojne baze u Poljskoj usmereni protiv Rusije, ali ne samo protiv nje, zašto su, na primer, Nemačka ili Francuska toliko sumnjičave u vezi sa tim planom? Klađenje na Poljsku uz pomoć SAD bi moglo osporiti tradicionalne lidere Evrope. To je u skladu sa trajnim američkim principom – zavadi pa vladaj,“ objasnio je on.

(Vebtribune)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Zamislite da su Rusi već eliminisali bazu u Poljskoj zbog ekstremne pretnje. Kako bi se tada osećali u ostalim NATO-američkim bazama u Evropi, a posebno civili. Naprimer u Rumuniji, itd. Gde svrstavaju Rumuniju? Baza u Deveselu da li ugrožava teritoriju Krima tj. Rusije, a i Pridnjestrovlja?

  2. Dane Radakovic says:

    Zato Putin Treba daIma Bazu u Srbiji da bi se zapad i vatikan zaustavijo da ne pobiju Srbe na Balkanu Vlada u Srbiji je izabrana da brani njemacku i zapad od Ruske Federacije zato je NATO Jaci od RUSIJE

  3. raikkonen says:

    bolje vam je da preventivno unistite ameriku...posle ce se sve svesti na rapsodiju shopena..milina jedna,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *