РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ОТКРИВА: „Ако Србија жели да буде сигурна, после „ПАНЦИРА“ мора да набави…“

RUSKI VOJNI EKSPERT OTKRIVA: „Ako Srbija želi da bude sigurna, posle „PANCIRA“ mora da nabavi…“

26 februara 2020

“Strateške nuklearne snage su najvažniji deo ruske armije, a hipersonično oružje je garancija odvraćanja od agresije na Rusiju”, kažu ruski eksperti govoreći o strategiji Vladimira Putina i izjavi da će Rusija nastaviti da modernizuje armiju i flotu uvođenjem laserskih i hipersoničnih sistema, kao i visokopreciznih sistema savremenog oružja i tehnike.“Modernizacija se, bez izuzetka, odnosi na sve vrste i tipove oružanih snaga, ali se pažnja, pre svega, posvećuje strateškim nuklearnim snagama, kao i Vazdušno-kosmičkim snagama. Nuklearne snage su garancija odvraćanja od velike agresije na Rusiju, a Vazdušno-kosmičke snage su rod oružanih snaga koja nas osigurava od iznenadnog razoružavajućeg udara zemalja NATO-a, pre svega od američkog visokopreciznog oružja. Stoga su ove oblasti najveći prioritet, ali se armija i flota sveobuhvatno razvijaju“, rekao je ruski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana i direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

Strategija korišćenja neranjivog hipersoničnog oružja

Putin je naglasio da mnogo tipova ruskog oružja nema pandana u svetu. On je dodao da je niz perspektivnog oružja, koje je faktički „oružje budućnosti“, Rusija već prešla sa faze ispitivanja na isporučivanje u vojsku i stavljanje u režim stalne gotovosti.

Prema njegovim rečima, sve ovo oružje osigurava bezbednost Rusije u dugoročnoj perspektivi.

Posedovanje hipersoničnog oružja daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. Njegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PVO i PRO, jer ga presretačke rakete, jednostavno rečeno, ne mogu stići.

Hipersonične rakete „Kindžal“ su već stavljene na borbeno dežurstvo, a počela je i serijska proizvodnja raketnih sistema „Avangard“. Takođe, u toku je i razvoj nove teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, čija bi testiranja trebalo da počnu ove godine.

“Kada je reč o stateškim nuklearnim snagama, istakao bih, pre svega, masovno naoružavanje mobilnim raketnim sistemima ’Jars‘, koji se stavljaju u silose za lansiranje i koji mogu da nose više bojevih glava sa nezavisnim gađanjem. Prvi raketni puk opremljen je hipersoničnim udarnim sistemima ’Avangard‘, koji su neuhvatljivi za svaku postojeću protivraketnu odbranu. To su novine u nuklearnim snagama. Sada se završava i razvoj protivvadušnog sistema pete generacije S-500, koji će moći da uništava ciljeve čak i u bliskom svemiru. On je namenjen za odbijanje pretnji koje dolaze od hipersoničnog oružja koje se razvija u SAD“, kaže ruski ekspert.

Pored toga, napominje Korotčenko, serijski se proizvode i stavljaju u operativnu upotrebu i raktni sistemi S-400, kao i novi sistemi „Buk M3“ i „Tor M2“. On istovremeno dodaje da bi i Srbija, posle nabavke „Pancira“, trebalo da svoju protivvazdušnu odbranu ojača nekim od ovih sistema.

„Ako govorimo o Srbiji, onda bi, pored kupovine „Pancira“, bilo preporučljivo da ona izgradi svoj sistem protivvazdušne odbrane na osnovu „Buk M3“, a posebno „Tor M2“, jer se „Tor M2“ pokazao kao odličan tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica terorista na avio-bazu Hmejmim. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi uslovima geografije i teatra vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije“.

Rusija ima odgovor na pretnje NATO-a

Rusija je danas jedina zemlja na svetu koja ima hipersonično oružje. Vodeće sile sveta takođe rade na razvoju novog hipersoničnog naoružanja, ali po tom pitanju kaskaju.

„Mi polazimo od obrambenih potreba naše vojske i mornarice. Naravno, pratimo i razvoj oružja u SAD i zemljama NATO-a, jer je NATO blok izazov za Rusiju, njegove aktivnosti imaju agresivan karakter. Zato pratimo razvoj oružanih snaga na Zapadu. Naš Generalštab nadgleda sve zemlje, ali Kinu ne smatramo vojnim protivnikom, dok su SAD i NATO u svojim doktrinama otvoreno izjavili da im je Rusija protivnik i mi polazimo od toga.“Ekspert napominje da se NATO sve više približava granicama Rusije, ali da je Moskva spremna da odbije svaku pretnju.

„Glavna stvar je sprečiti članstvo u NATO-u postsovjetskih država – Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Belorusije. Moskva će se boriti za to svim raspoloživim sredstvima“, naglasio je Korotčenko.

Tokom prošle godine Oružane snage Rusije dobile su više od 6.500 jedinica novog i modernizovanog oružja, a do kraja ove godine, u skladu sa Putinovim majskim ukazom, udeo modernog oružja u vojsci iznosiće više od 70 odsto.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno obelodanio da se broj visokopreciznih krstarećih raketa u ruskoj vojsci uvećao više od 30 puta od 2012. godine, a broj njihovih nosača više od 12 puta.

Šojgu je podsetio da vojska počinje da koristi savremenu vojnu opremu, stvorenu na osnovu digitalnih tehnologija i sa elementima veštačke inteligencije, a na terenu se već nalaze sistemi naoružanja sa novim fizičkim principima. Prema njegovim rečima, u procesu borbene obuke vojska aktivno uvodi korišćenje robotskih sistema i bespilotnih letelica, čija upotreba značajno povećava njihovu borbenu efikasnost.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. opet ja says:

  Umesto Buka možda bolje S-350 Vitjaz, kao varijanta između novog Buka i S-400. I naravno Tor M2 koji može da obara granate i bombe. Sem sistema PVO treba nabaviti i taktičke balističke rakete Iskander kao ofanzivno oružje za odvraćanje napada.

 2. Ivke says:

  Kupimo i Tunguska

 3. Ivke says:

  Ipak imm bolji predlog. Zasto da mi to sve kupujemo daj mo im lepu bazicu ili dve pa neka oni opremaju sami po potrebi

  • dinki says:

   Apsolutno,dve tri raketne baze sa strateškim raketicama,savez sa Rusijom u tako redom samo da možemo dobiciti Engleze,pa ako mi gorimo neka gore i ostali.Bojkot turističke sezone U Crnoj Gori pa da svi lijepo uštedimo za S400.

 4. Savetodavac says:

  Pancir je više nego dovoljan za Srbiju. Ako bude stani pani, od Rusa se mogu iznajmiti S-400. Naše posluge se aktivno obučavaju na ovom sistemu a Pacir je zamišljen kao zaštita za isti. Nema razloga da S-400 bude stacioniran u Srbiji...

  • dinki says:

   Prijatelju ako dočekuješ neprijatelja na kućnom pragu izgubićeš i kuću i ukućane,državu i narod,bolje da padaju što dalje od nas.Pozdrav iz Crne Gore.

   • Savetodavac says:

    Ne razumem tvoj odgovor. Pa valjda PVO sistemi služe da se odbrani kućni prag od napada. Mi smo mala zemlja, nemamo kosmičke snage pa da napadamo-branimo se iz svemira.

 5. Predrag says:

  sve bi mi već ovo imali kad bi nam rusi verovali. ali ovde je mnogo smutljivih tipova tako da ako nam nešto daju to može biti upotrebljeno protiv njih. prvo i pre svega mi moramo da imamo ozbiljne patriotske bezbednosne strukture a ne bandite koji sano gledaju preko tih struktura da plačkaju sopstveni narod i državu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *