РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ ПОРУКОМ ЗАЛЕДИО ПОЉСКУ: Америка је далеко, а Русија – близу

RUSKI VOJNI EKSPERT PORUKOM ZALEDIO POLJSKU: Amerika je daleko, a Rusija – blizu

8 februara 2019

Američki general Ben Hodžis je izjavio da geografski položaj Poljske ima odlučujući značaj za očuvanje bezbednosti u Evropi i „obuzdavanje“ Rusije. Prema njegovim rečima, transportni putevi koji se nalaze na teritoriji te zemlje mogu poboljšati manevarske mogućnosti snaga NATO-a u slučaju konflikta sa Moskvom.

Hodžis je na sastanku sa predstavnicima poljskih poslovnih krugova naveo da će izgradnja Centralnog transportnog čvorišta između Varšave i Lođa osigurati bezbednost u tom regionu Evrope, posebno ako ono bude povezano sa investicijama koji se ulažu u projekte u zemljama Tri mora (saradnja zemalja Crnog, Baltičkog i Jadranskog mora), na primer u auto-put Karpatija i železnicu „Rejl Baltika“.Hodžis je naveo da efikasnost strategije obuzdavanja takođe zavisi od „jake i modernizovane poljske vojske na kopnu, u vodi i vazduhu“, njene integracije pod komandom NATO-a i saradnje sa Nemačkom i zamljama Baltika.

Ubrzo nakon Hodžisa oglasio se i poljski ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič, koji je rekao da će raspoređivanje američkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama u Evropi ići u korist kontinentu.

„Mi to uopšte ne želimo, ali to zavisi koje će akcije Rusija preduzeti u budućnosti“, dodao je Čaputovič.

Ovo pitanje postalo je posebno aktuelno nakon što su SAD objavile da se povlače iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa i nakon što je Rusija odgovorila recipročno.

„Na osnovu čega Poljska može dobiti takvu lidersku poziciju? Jedino ako se u Poljskoj rasporede rakete srednjeg i kratkog dometa, onda se sa njene teritorije može naneti najefikasniji napad po teritoriji Rusije, jer će vreme leta projektila biti kratko. Upravo zbog toga američki generali daju takve izjave. O tome da Poljska odobrava Amerikancima da izgrade prilično pouzdano uporište, pomoću koga bi mogla da preti Rusiji i ucenjuje je ranije je govorio i bivši šef objedinjenog komiteta načelnika štabova SAD Džozef Danford“, podseća vojni ekspert Sergej Sudakov.

Ekspert ocenjuje da bi Poljska mogla da postane određena pokretačka snaga NATO-a, saveznik Sjedinjenih Država u sukobu sa Rusijom. Međutim, prema njegovim rečima, glavno pitanje za Varšavu i dalje „visi u vazduhu“.

„Zar Poljska ne može da shvati jednostavnu stvar?! Ma, koliko se ona trudila da izgradi bliske odnose sa Belom kućom i Stejt departmentom, trebalo bi da joj bude jasno da se zona američke odgovornosti proteže na zemlje američkog kontinenta, a da su one evropske zemlje koje SAD pokušavaju da zaštite daleko. S druge strane, Rusija je blizu. Mi smo osuđeni da budemo susedi i da pregovaramo. Amerika neće moći stalno da zastrašuje i ucenjuje celu Evropsku uniju, jednog dana će se njeni resursi istrošiti. A šta će onda Poljska?! Dugoročno posmatrano, mislim da je Poljskoj bolje da se fokusira na one koji su bliži, a ne na one koji je ucenjuju s druge strane okeana“, rekao je politikolog.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je krajem prošle godine poručio da će Rusija, ukoliko SAD napuste Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa, morati da odgovori na sličan način i da evropske zemlje „moraju da razumeju“ da rizikuju da budu meta kontraudara, ukoliko pristanu da na svoj teritoriji postave američke rakete srednjeg dometa.

(Sputnjik)

KOMENTARI5 komentara

 1. A akoM says:

  Rusija za kontraudar neće imati šanse!Rusija ima šanse samo ako udari prva,i ta je mogućnost zbog postavljanja USA-Zapadnog oružja na Ruske granice-također realna,a zahvaća Ruske granice-dvorište prvenstveno(Ukrajinu,Rumuniji,Poljsku...)!Poljska vuče Veliku nevolju za rep,bez obzira shvaća li to,ili ne!USA-Zapadni-Poljski plan da udare prvi,ima jako lošu alternativu,da ne uspiju udariti prvi jer će prvi onda udariti Rusi!A u tom slučaju će USA zbilja biti daleko,a Poljska blizu,i skupo to platiti!

 2. A akoM says:

  ...Jedino ako USA-Zapad-Poljska imaju informaciju da Rusija neće udariti prva,nego defetistički ili po planu dozvoliti da bude prva udarena i razbucana u 30 minuta,onda samo Poljsko guranje u prvi plan,ima smisla!Hebem ti situaciju u kojoj teorijski preostaje onda samo Kina da spasi multipolarni svijet od USA-Zapadnog robovlasničkog monopola!To bi bila perspektiva!

 3. Baracuda says:

  Poljsku bi Rusi odmah trebali betonirati, ako žele da ih neko uzme za ozbiljno ! Mislim da bi poslije toga bio muk.....

  • PRVA LINIJA says:

   NE BRINI... RUSI VEC MESAJU MALTER... UZ BETONIRANJE BICE I SALOVANJE DA URADE SVE PO STANDARDIMA... EVROPSKE UNIJE...

 4. Vesko says:

  Poljska ce biti neutralisana iz Bjelurusije! Lukasenko ce shvatiti na vrijeme da se moze biti samo prijatelj i saveznik, ili neprijatelj na ruskim granicama. Ipak je let projektila iz Bjelorusije puno kraci nego let projektila iz Poljske u Rusiju. Do samounistenja evropskih vazala ce doci sasvim sigurno, rat je u ovom neizbjezan. Sve ovo sto gledamo je finalno pozicioniranje za sukob. Mislim da ce Rusija ovaj put udariti prva. Svom snagom i kad se oni najmanje nadaju. Ko god se bude stavio u sluzbu NATO platice visoku cijenu za to. Podsmijavali su se oni Rusiji i kurcili dugo, ali kad je Rusija uzela Krim i pokazala da ce da zarati protiv NATO ako se slucajno usude da se umijesaju, vise se ne podsmijavaju. Da ne pricam nakon sto su naprasili njihove dzihadiste u Siriji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *