РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТ: „Украјинци би боље ратовали без НАТО инструктора“

RUSKI VOJNI EKSPERT: „Ukrajinci bi bolje ratovali bez NATO instruktora“

31 avgusta 2023

DEO američkih kongresmena usprotivio se novom paketu pomoći Kijevu zbog negativne prognoze američkih obaveštajnih službi o kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.

Ovo je objavio The Washington Post pozivajući se na „informisane izvore“ prema kojima američki obaveštajci smatraju da ukrajinska vojska neće moći da dođe ni do „ključnog grada Melitopolja“.Razlozima neuspeha ukrajinske kontraofanzive bave se i u Kijevu i na Zapadu. Ali svoje viđenje i moskovski vojni analitičar, urednik časopisa „Arsenal otadžbine“ Aleksej Leonkov.

„Problem Ukrajinaca je potčinjenost NATO koji je smatrao da nakon operacije Pustinjska oluja u Iraku više nije potrebno izvođenje vojnih operacija punog obima. NATO je uveo koncept mrežnocentričnog ratovanja sa borbenim dejstvima mobilnih bataljonsko-taktičkih i četno-taktičkih grupa koje su mogle da rešavaju određene zadatke u ratu protiv „domorodačkih” armija, odnosno slabog neprijatelja.

– Kada je počela naša specijalna operacija, NATO je pretpostavio da će, koristeći takve grupe, Oružane snage Ukrajine lako probijati u rusku odbranu, izvoditi bočne manevre, koncentrisati trupe u određenim oblastima, izvlačiti se iz okruženja i tako dalje. Ali, kada su se Oružane snage Rusije vratile taktici Velikog otadžbinskog rata i izgradile slojevitu odbranu, sve te taktičke grupe su postale nemoćne. Razlog je u tome što je ešalonirana odbrana sposobna da izdrži ofanzivu višestruko nadmoćnijih snaga neprijatelja.

– Prema američkim borbenim priručnicima, za probijanje takve odbrane potrebno je koncentrisati najmanje trostruku nadmoć u ljudstvu, vojnoj sili i artiljeriji, bar na nekim delovima fronta. Još bolje – šestostruku. Ali, Ukrajinci to nisu bili u stanju da obezbede.

– Na to je uticao i nedostatak podrške aviona i helikoptera ukrajinskim jedinicama koje su napadale. Na potrebnoj visini nisu bili ni ukrajincski sitemi PVO. Otuda, u zbiru, veliki gubici, a u zemljama NATO ništa novo nisu bili u stanju da smisle.– Na Zapadu naprosto nemaju odgovor na sistem odbrane i borbene tehnike koje mi koristimo. A kada će imati – teško je pretpostaviti. Krah ukrajinske kontraofanzive je pupčanom vrpcom vezan za doktrinu NATO da Oružane snage Ukrajine treba da vojsku Rusije tretiraju kao „domorodačku“.

– Oni nisu shvatili glavno, a mi smo radili na svojim greškama, opremili vojsku svim potrebnim, utrenirali vojnike koji služe po ugovorima, dobrovoljce i mobilisane.

– Mi smo se poslednji put ozbiljno borili tokom Drugog svetskog rata. Lokalni sukobi, koje su posle toga vodili Sovjetski Savez, a potom i Ruska Federacija, uključujući Avganistan i Čečeniju, nisu bili sukobi ovog nivoa i razmera. U Ukrajini su se sukobile dve vojske, jednake po tehničkoj opremljenosti, ali je jedna od njih koristila taktiku mobilnih grupa, dok se druga vratila prvobitnoj taktici ozbiljnog sukoba. To je presudilo“, uveren je Leonkov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *