РУСKИ ВОЈНИ ЕKСПЕРТИ ПОБЕСНЕЛИ: Зашто се јуче руска војска повукла када су јој америчке трупе препречиле пут?

RUSKI VOJNI EKSPERTI POBESNELI: Zašto se juče ruska vojska povukla kada su joj američke trupe preprečile put?

19 marta 2020

Pre nekoliko sati, prilikom pokušaja ruske vojske da uđe u područje iza velikog sirijskog grada Tel Tamr, uprkos legitimnom prisustvu ruske vojske na teritoriji Arapske Republike, nekoliko američkih oklopnih vozila agresivno je blokiralo put ruske vojske, prisiljavajući je da napusti to područje.

Trenutno je nepoznato koliko je jedinica u konvoju ruske vojske, međutim, izvori kažu da je sa američke strane bilo najmanje četiri jedinice oklopnih vozila.Izveštava se da je izbegnut sukob između američke i ruske strane, međutim, eksperti skreću pažnju na činjenicu da akcije američke vojske nisu samo nezakonite, već i provokativne.

„Govorimo o vojnoj policiji koja bi trebalo da obezbedi kontrolu nad situacijom u regionu. S obzirom na činjenicu da je Damask dao Rusiji sva neophodna ovlašćenja, ostaje nepoznato zašto ruska vojska još uvek ne preduzima protivmere protiv američke vojske“, primećuje vojni stručnjak.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. A says:

  Zato sto Putin i Sojgu rade za cioniste, sve ce biti jasno uskoro, dosta je zamlacivanja. Rusija sa svim naoruzanjem koje ima trpi ponizenja od teroristickih bandita, te od Amera, te od manijaka Erdogana… Putin vodi Rusiju u poropast. Pozivam ruske generale da zbace Sojgua i Putina i uvedu vojnu diktaturu. Ako se to ne desi, RUSIJA JE ZAVRSILA KAO VOJNA SILA.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Ako želiš shvatiti stavove nekog čovjeka,prouči njegovo porijeklo.Nađite u literaturi podatak što je po nacionalnosti majka Putina (djevojačko Šelomova), pa će vam sve biti jasno.Da se razumijemo,nemam ja ništa protiv toga što mu je majka Jevrejka, ali je istina da je Putin prevršio svaku mjeru kad je riječ o njegovoj poslušnosti i podaništvu jevrejskom lobiju.

   • Slobodanka says:

    Zanimljivo. Niko nije rekao HVALA što niste čačkali direktna sukob vojski Rusija-SAD. Što ste se toliko skoncentrisali na Jevreje? To nešto o Vama govori. Pa još skoncentrisali ste se na Jevreje na pogrešan način! Današnjoj državi Izrael odgovaralo bi da dodje do sukoba Rusija-SAD na severu Sirije i do još većeg pogoršanja rusko-američkih odnosa. Odgovarao bi im i sukob Rusija-Turska, pa da Rusija postane bespomoćni slabić na Bliskom istoku. Sve to ruske snage u Sirije su izbegle... Posle pretpostavljenog sukoba Rusija-SAD Izrael bi ubrzo krenuo u osvajanje jugozapadnog dela Sirije: Kunejtra (ono što je od nje ostalo posle 1967), Dara i Suvajda, itd, itd. Zatim gore na severu Sirije kod Tal Tamra u pitanju je jedna manja jedinica ruske vojske, te ne verujem da je u tom momentu tom ruskom starešini lično Putin naredio da se povuče pred američkim snagama. Direktan sukob Rusija-SAD se 99 posto neće desiti, ali ne zbog Izraela i izraelskog lobija. Vojske obadve zemlje su svesne da je najbolje da ne dodje do njihovog direktnog sukoba. Raznim ekspertima i komentatorima se može da se ponašaju slično kao svetina u rimskoj areni. Može im se jer nisu oni u ulozi gladijatora.

 2. kojic jovan says:

  Nikad nije kasno zapoceti rat,a kako ga zaustaviti.

 3. Beli Orao says:

  Šta je Rusi ? Jeste se uplitali od straha , to upravo ameri i žele da vam se gaće tresu ! Napravite još jednom to i izgubili ste rat u Siriji !!!

  • Biogradlija says:

   Siguran sam da će Dunav i Sava pre poteći naopako nego što će sin Jevrejke Putin povući jedan jedini potez koji bi bio protiv interesa Izraela i Jevreja na Bliskom istoku.

   • Miraš says:

    U maju 2018 godine oslobodjena je Istočna Guta i ostalne okolne teritorije oko Damaska (jug Damaska). Već to oslobodjenje okoline Damaska sigurno se nije dopalo Izraelu. Zatim su krenuli u oslobadjanje Dare i Kunejtre jugozapada Sirije prema Izraelu i Jordanu. Ta operacija snaga SAA pod nazivom Bazalt mislim da je završena 01 avgusta 2018. ili početkom avgusta. Dana 30 jula 2018 sirijski mediji su objavili: Vojska ima punu kontrolu na granici sa okupiranim Golanom. Još tada je Putin "sin Jevrejke" povukao odličan potez protiv interesa Izraela na Bliskom Istoku.

 4. Slobodanka says:

  Pitanje je samo po sebi glupo. "Ostaje NEPOZNATO (!) zašto ruska vojska izbegava sukobe sa američkom vojskom." U pretpostavljenom većem sukobu ruske i američke vojske na teritoriji Sirije, a koji bi krenuo od manjih provokativnih incidenata i sukoba, najviše bi koristi imali igrači drugog reda: Turska, Izrael i drugi igrači. Što nisu postavili ovo pitanje: Zašto američke trupe provociraju ruske snage u Siriji, ako potencijalno to bi i za njih bilo štetno? Zato što su Amerikanci u defanzivi. U defanzivi su nakon povlačenja iz Manbidža i Ajn el Araba (rejoni na severu pokrajine Alepo), zatim iz središnjeg i severnog dela pokrajine Raka, iz značajnog dela pokrajine Hasaka. Ove nabrojane teritorije Rusija i Sirija praktično su dobile bez borbe. Da bude još gore posle toga Amerika gubi kao saveznike i Tursku i Sirijske Kurde. Ali Sirija još uvek nije privukla sirijske Kurde njihove dugodišnje saveznike. Ni rusko-turski odnosi nisu bez neslaganja. Amerikanci sada uvrdjuju nove tačke svog oslonca u Siriji. Istovremeno vidimo da priželjkuju sukob Rusija-Turska zbog Idliba. To bi doprinelo da nikad ne moraju ponovo da se povlače, tojest da se ne dogodi i njihovo povlačenje sa istoka Sirije. ŠTA JE ZA SIRIJU-RUSIJU-IRAN NAJBOLJI NAČIN ZA SLEDEĆU FAZU > ZA POVLAČENJE AMERIČKIH SNAGA SA ISTOKA SIRIJE? Da li je deo tog rešenja ovo da se američka i ruska vojska sukobe kod Tal-Tamra (pokrajina Hasaka)? Tal Tamr je veoma blizu novog pojasa koji je napravila Turska na severu Sirije. Ako bi pospešili tursko-ruski sukob zbog Idliba, onda i Turska bi se više vratila svom SAD savezniku te povećali bi i na terenu dugačkog severa sirije saradnju sa Turskom. Ubuduće ovde duž severa Sirije da li će se šetati zajedničke tursko-ruske patrole kao sada ili će se šetati zajedničke tursko-američko patrole? Sigurno jeste značajno šta će ruska vojska preduzimati kod Tal Tamra (Hasaka) ali istovremeno još veći značaj ima Idlib i kako će se on dalje rešavati. Ako zbog Idliba Rusija se razmimoidje sa Turskom, onda Amerikanci dobijaju dobru šansu da iz dosadašnje defanzive na severu prelaze u ofanzivu na severu Sirije. Rusija istovremeno rešava dva fronta u različitom stanju (Idlib, Hasaka) i pritom treba da obezbedi sebi napredovanje na obadva. Nije dovoljna samo primena sile, nego kojim redom da vuku poteze i kakve poteze te da i Turska i Amerika postanu još slabije u Siriji. Sad verovatno pomaže nešto iz ruskog iskustva ratovanja, i iz njihovog celokupnog iskustva sa drugim narodima. Da ovo drugo kažem slikovito: Vasilisa premudra se opet šeta medju Rusima i daje svoje savete za probleme u savremenom dobu.

 5. Slobodanka says:

  S druge strane SAD objavljuje zatvaranje svoje 3 vojne baze na teritoriji Iraka, uključujući i bazu kod iračkog Al-Kaima. To mesto je blizu sirijskoj granici kod sirijskog Abu-Kemala, na jugoistoku Sirije. Američke snage u Siriji se drže iz Iraka te izgleda da biće značajnije za Siriju i Rusiju koliko će još baza Amerikanci zatvoriti u Iraku. U sirijsku Hasaku Amerikanci ulaze u severnom delu Sirije i iz severnog dela Iraka. I sada ne povlače se Amerikanci iz svih baza u Iraku nego će one koje zadržavaju još više ojačati. Ipak kad bi oslabili u Iraku, time bi oslabile šanse za ponovnu blisku vojnu saradnju izmedju SAD-a i Turske. Takodje oslabile bi šanse za obnavljanje i jačanje saradnje izmedju Amerikanaca i Sirijskih Kurda. Dakle Irak i povlačenje američkih snaga iz Iraka je važnije i od sirijskog Idliba, ali neće se ni u Iraku brzo odvijati dogadjaji u korist Sirije.

 6. Kulak says:

  Tako je naređeno Putinu iz mesta odakle se njemu naređuje. Iz Tel Aviva.Ipak je to čovek koga je rodila židovska majka(Šelomova).A krv nije voda.Svakog od nas 99% formira kućni odgoj.I V.V. Putin koji je mešanac Rusa i Židovke je takav. I to je to.

 7. Portopranco says:

  Shalom = Jewish religious principle

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *