РУСКИ ВОЈНИЦИ стигли у Нагорно-Карабах

РУСКИ ВОЈНИЦИ стигли у Нагорно-Карабах

20 октобра 2020

Руски војници стигли су на границу Нагорно Карабаха синоћ и поставили руске заставе. За сада су у улози посматрача, али Јерменима то даје наду да су молбе Владимиру Путину за помоћ у рату с Азербејџаном коначно услишене.Иако се они технички налазе на територији Јерменије, практично су на самој граници са Нагорно-Карабахом, а локални Јермени се надају да је то “Путинова претходница”, односно увод у озбиљнији руски ангажман у овом сукобу. Томе у прилог иде и информација да се Руси размештају дуж целе јужне границе, између Нагорно-Карабаха и Суника, јужног јерменског региона.

Неколико великих руских шатора се налази на брду тик уз границу, одакле Руси посматрају операције специјалним двогледима.

Јерменска војска на контролном пункту је охрабрена руским присуством, јер то види као најаву активнијег укључивања Русије у сукоб и као први корак у заштити коју су тражили.

“Верујте да смо сада много опуштенији. Надамо се да ће присуство руских посматрача одвратити Азере од даљих напада”, каже саговорник и додаје у шали: “Чекали смо да неко реагује, Грчка или Србија и синоћ су коначно дошли Руси. Ако би Азери дишли из правца Ишканадзора (град у јужном делу Нагорно-Карабаха), могли би да дођу сасвим до јерменске границе”.

Најближе место руским посматрачима са стране Нагорно Карбаха је управо Ишканадзор.

Лавров најавио војне посматраче

Иначе, пре два дана је Сергеј Лавров, руски министар спољних послова рекао да би руски посматрачи требало да буду распоређени на контролној линији Артсак да би обезбедили прекид ватре између Јерменије и Азербејџана. Лавров је подвукао да је то могуће само уз дозволу обе змеље и додао да се ситуација не може решити војним средствима.

“Не мислим ни на миротворце, него на војне посматраче који би били потребни. Верујемо да је сасвим исправно да то буду руски војни посматрачи, али последњу реч о томе даће две стране у конфликту. Ми и са Бакуом и са Јереваном одржавамо пријатељске односе и стратешко партнерство”, рекао је Лавров.

Министарство одбране Јерменије: Непријатељ доживео тешке губитке

Шушан Степањан, портпаролка министарства одбране Јерменије, саопштила је данас да је Азербејџан “претрпео велике губитке”.

“Упозорили смо их да улазе у пакао”, написала је она на Твитеру.

Историјат сукоба

Ушушкан међу врховима и висоравнима Јужног Кавказа, на раскрсници царстава, Нагорно-Карабах се опет нашао у центру насилних борби. Азербејџан и Јерменија “укрстили су копља” и тај сукоб је постао највећа ескалација насиља од прекида ватре 1994. године којим је окончан рат.

Борбе, у којима је, од када су избиле 27. септембра, погинуло најмање 532 војника, своје порекло имају у Совјетском Савезу, ако не и раније.

Током више од четврт века, две стране суочавале су се на такозваној Контактној линији, размењујући љутиту реторику, снајперску пуцњаву, повремене минобацачке нападе, наносећи мале жртве.

Азербејџан је потрошио стотине милиона долара, приходе од великих резерви нафте и плина, на модернизацију својих оружаних снага, што је навело посматраче да непрестано упозоравају на опасност од новог рата.

Међу највећим препрекама споразуму су спорови око будућег статуса самог Нагорно-Карабаха и судбине околних подручја која држе етничке јерменске снаге и протежу се до арменске границе.До септембра ове године, најгора ескалација насиља још од 1994. године догодила се у априлу 2016. када је убијено око 200 војника и цивила.

Фактори који додају уље на ватру борбама 2020. године укључују појаву новог наоружања, пре свега беспилотних летелица. Ниједна земља нема много ваздушних снага, па се већина борби одвија на терену. Међутим, Азербајџан је последњих година уложио велика средства у беспилотне летелице, купујући и лиценцирајући израелске беспилотне летелице, а у новије време и софистицираније турске дронове.

У међувремену, Турска, традиционални савезник Азербејџана, последњих година има много већи утицај у региону, те представља изазов руском утицају на Јужном Кавказу.

Турска је играла далеко активнију улогу него у ранијим борбама у Нагорно-Карабаху, наводно шаљући операторе да управљају надзорним дроновима у знак подршке азербајџанским снагама.

Шиптари деценијама у САД давали кеш за лобирање и помоћ при стварању лажне државе. Више о томе читајте ОВДЕ.

(nova.rs)

KOMENTARI3 коментара

 1. Slobodanka says:

  Jermeni: “Čekali smo da neko reaguje, Grčka ili Srbija (!) i sinoć su konačno došli Rusi." Hm, Srbija, ama Srpčići se danas čuju uglavnom kako vrište i kake po Rusiji. Kako ide ona izreka: "U dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi." Srpčići, gde Vam je dostojanstvo? Jel poniženo u podrumu?

  • Cp6a says:

   Ретко глуп коментар.

 2. Avangard-Kinzal says:

  Opet nema antiruskih trolova & botova? Ovo im onemogućilo komentarisanje kako je "Jevrej Putin pustio pravoslavne Jermene niz vodu". Tipično vatikanerski spin; lažovi ostaju lažovi. Ustaše ustvari žele da posreduju misao da "Jevreji Putin" neće ni pravoslavnim Srbima pomoći nego da se imaju pokloniti 4.rajhu tj.nato i eu, baš kako su i ustaški vatikaneri kleknuli i pogazili čast koju ionako nikad nisu ni stekli ni imali. Srećom mi nismo ni vatikanerski ni KROmanjonski šljam!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u