РУСКИ ВОЈНИЦИ стигли у Нагорно-Карабах

RUSKI VOJNICI stigli u Nagorno-Karabah

20 oktobra 2020

Ruski vojnici stigli su na granicu Nagorno Karabaha sinoć i postavili ruske zastave. Za sada su u ulozi posmatrača, ali Jermenima to daje nadu da su molbe Vladimiru Putinu za pomoć u ratu s Azerbejdžanom konačno uslišene.Iako se oni tehnički nalaze na teritoriji Jermenije, praktično su na samoj granici sa Nagorno-Karabahom, a lokalni Jermeni se nadaju da je to “Putinova prethodnica”, odnosno uvod u ozbiljniji ruski angažman u ovom sukobu. Tome u prilog ide i informacija da se Rusi razmeštaju duž cele južne granice, između Nagorno-Karabaha i Sunika, južnog jermenskog regiona.

Nekoliko velikih ruskih šatora se nalazi na brdu tik uz granicu, odakle Rusi posmatraju operacije specijalnim dvogledima.

Jermenska vojska na kontrolnom punktu je ohrabrena ruskim prisustvom, jer to vidi kao najavu aktivnijeg uključivanja Rusije u sukob i kao prvi korak u zaštiti koju su tražili.

“Verujte da smo sada mnogo opušteniji. Nadamo se da će prisustvo ruskih posmatrača odvratiti Azere od daljih napada”, kaže sagovornik i dodaje u šali: “Čekali smo da neko reaguje, Grčka ili Srbija i sinoć su konačno došli Rusi. Ako bi Azeri dišli iz pravca Iškanadzora (grad u južnom delu Nagorno-Karabaha), mogli bi da dođu sasvim do jermenske granice”.

Najbliže mesto ruskim posmatračima sa strane Nagorno Karbaha je upravo Iškanadzor.

Lavrov najavio vojne posmatrače

Inače, pre dva dana je Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova rekao da bi ruski posmatrači trebalo da budu raspoređeni na kontrolnoj liniji Artsak da bi obezbedili prekid vatre između Jermenije i Azerbejdžana. Lavrov je podvukao da je to moguće samo uz dozvolu obe zmelje i dodao da se situacija ne može rešiti vojnim sredstvima.

“Ne mislim ni na mirotvorce, nego na vojne posmatrače koji bi bili potrebni. Verujemo da je sasvim ispravno da to budu ruski vojni posmatrači, ali poslednju reč o tome daće dve strane u konfliktu. Mi i sa Bakuom i sa Jerevanom održavamo prijateljske odnose i strateško partnerstvo”, rekao je Lavrov.

Ministarstvo odbrane Jermenije: Neprijatelj doživeo teške gubitke

Šušan Stepanjan, portparolka ministarstva odbrane Jermenije, saopštila je danas da je Azerbejdžan “pretrpeo velike gubitke”.

“Upozorili smo ih da ulaze u pakao”, napisala je ona na Tviteru.

Istorijat sukoba

Ušuškan među vrhovima i visoravnima Južnog Kavkaza, na raskrsnici carstava, Nagorno-Karabah se opet našao u centru nasilnih borbi. Azerbejdžan i Jermenija “ukrstili su koplja” i taj sukob je postao najveća eskalacija nasilja od prekida vatre 1994. godine kojim je okončan rat.

Borbe, u kojima je, od kada su izbile 27. septembra, poginulo najmanje 532 vojnika, svoje poreklo imaju u Sovjetskom Savezu, ako ne i ranije.

Tokom više od četvrt veka, dve strane suočavale su se na takozvanoj Kontaktnoj liniji, razmenjujući ljutitu retoriku, snajpersku pucnjavu, povremene minobacačke napade, nanoseći male žrtve.

Azerbejdžan je potrošio stotine miliona dolara, prihode od velikih rezervi nafte i plina, na modernizaciju svojih oružanih snaga, što je navelo posmatrače da neprestano upozoravaju na opasnost od novog rata.

Među najvećim preprekama sporazumu su sporovi oko budućeg statusa samog Nagorno-Karabaha i sudbine okolnih područja koja drže etničke jermenske snage i protežu se do armenske granice.Do septembra ove godine, najgora eskalacija nasilja još od 1994. godine dogodila se u aprilu 2016. kada je ubijeno oko 200 vojnika i civila.

Faktori koji dodaju ulje na vatru borbama 2020. godine uključuju pojavu novog naoružanja, pre svega bespilotnih letelica. Nijedna zemlja nema mnogo vazdušnih snaga, pa se većina borbi odvija na terenu. Međutim, Azerbajdžan je poslednjih godina uložio velika sredstva u bespilotne letelice, kupujući i licencirajući izraelske bespilotne letelice, a u novije vreme i sofisticiranije turske dronove.

U međuvremenu, Turska, tradicionalni saveznik Azerbejdžana, poslednjih godina ima mnogo veći uticaj u regionu, te predstavlja izazov ruskom uticaju na Južnom Kavkazu.

Turska je igrala daleko aktivniju ulogu nego u ranijim borbama u Nagorno-Karabahu, navodno šaljući operatore da upravljaju nadzornim dronovima u znak podrške azerbajdžanskim snagama.

Šiptari decenijama u SAD davali keš za lobiranje i pomoć pri stvaranju lažne države. Više o tome čitajte OVDE.

(nova.rs)

KOMENTARI3 komentara

 1. Slobodanka says:

  Jermeni: “Čekali smo da neko reaguje, Grčka ili Srbija (!) i sinoć su konačno došli Rusi." Hm, Srbija, ama Srpčići se danas čuju uglavnom kako vrište i kake po Rusiji. Kako ide ona izreka: "U dobru se ne ponesi, u zlu se ne ponizi." Srpčići, gde Vam je dostojanstvo? Jel poniženo u podrumu?

  • Cp6a says:

   Retko glup komentar.

 2. Avangard-Kinzal says:

  Opet nema antiruskih trolova & botova? Ovo im onemogućilo komentarisanje kako je "Jevrej Putin pustio pravoslavne Jermene niz vodu". Tipično vatikanerski spin; lažovi ostaju lažovi. Ustaše ustvari žele da posreduju misao da "Jevreji Putin" neće ni pravoslavnim Srbima pomoći nego da se imaju pokloniti 4.rajhu tj.nato i eu, baš kako su i ustaški vatikaneri kleknuli i pogazili čast koju ionako nikad nisu ni stekli ni imali. Srećom mi nismo ni vatikanerski ni KROmanjonski šljam!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *