РУСКО ЧЕДО НЕНАДМАШИВО ЗА ЗАПАД: Амери задивљени Белгородом, подморницом коју називају оружјем за судњи дан

RUSKO ČEDO NENADMAŠIVO ZA ZAPAD: Ameri zadivljeni Belgorodom, podmornicom koju nazivaju oružjem za sudnji dan

27 jula 2021

Nova ruska podmornica K-329 „Belgorod“, naoružana bespilotnim torpedima „Posejdon“, jedna je od najvećih i najnaprednijih u ruskoj floti, piše „Nešenal interest“.Zapadni mediji ranije su više puta ova torpeda nazivali „oružjem za sudnji dan“.

Prema svojim dimenzijama „Belgorod“ je veći od američkih analoga iz klase „Ohajo“ koji se smatraju najvećim u istoriji američke ratne mornarice. On je manji samo od ruskih podmorskih krstarica projekta „Akula“, primetio je vojni stručnjak Kaleb Larson.

Autor članka naglasio je da ova podmornica prevazilazi druge savremene analoge.

– Umesto uobičajenih eksplozivnih protivpodmorničkih bojevih glava, ‘Belgorod’ je opremljen nuklearnim torpedima „Posejdon“ – objasnio je Larson.

Eksperimentalna podmornica „Belgorod“ pripada projektu 949A „Antej“ (analog „Kurska“), koji je prerađen specijalno za sisteme „Posejdon“, piše Sputnjik.

O razvoju „Posejdona“ prvi put je objavio predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju saveznoj skupštini 2018. godine. Prema njegovim rečima, takva bespilotna plovila mogu da budu opremljena i konvencionalnom i nuklearnom municijom, što će im omogućiti da pogađaju širok spektar ciljeva, uključujući grupe nosača aviona, obalska utvrđenja i infrastrukturu.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Posejdon ima veliki domet!Zato neka Rusi naprave i na svojoj obali dodatne jeftinije lažne i prave silose za ispaljivanje Posejdona!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *