РУСКО ЧЕДО НЕНАДМАШИВО ЗА ЗАПАД: Амери задивљени Белгородом, подморницом коју називају оружјем за судњи дан

РУСКО ЧЕДО НЕНАДМАШИВО ЗА ЗАПАД: Амери задивљени Белгородом, подморницом коју називају оружјем за судњи дан

27 јула 2021

Нова руска подморница К-329 „Белгород“, наоружана беспилотним торпедима „Посејдон“, једна је од највећих и најнапреднијих у руској флоти, пише „Нешенал интерест“.Западни медији раније су више пута ова торпеда називали „оружјем за судњи дан“.

Према својим димензијама „Белгород“ је већи од америчких аналога из класе „Охајо“ који се сматрају највећим у историји америчке ратне морнарице. Он је мањи само од руских подморских крстарица пројекта „Акула“, приметио је војни стручњак Калеб Ларсон.

Аутор чланка нагласио је да ова подморница превазилази друге савремене аналоге.

– Уместо уобичајених експлозивних противподморничких бојевих глава, ‘Белгород’ је опремљен нуклеарним торпедима „Посејдон“ – објаснио је Ларсон.

Експериментална подморница „Белгород“ припада пројекту 949А „Антеј“ (аналог „Курска“), који је прерађен специјално за системе „Посејдон“, пише Спутњик.

О развоју „Посејдона“ први пут је објавио председник Русије Владимир Путин у обраћању савезној скупштини 2018. године. Према његовим речима, таква беспилотна пловила могу да буду опремљена и конвенционалном и нуклеарном муницијом, што ће им омогућити да погађају широк спектар циљева, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

(Српски Телеграф)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Posejdon ima veliki domet!Zato neka Rusi naprave i na svojoj obali dodatne jeftinije lažne i prave silose za ispaljivanje Posejdona!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u