„РУСКО ЧУДОВИШТЕ“ изазвало језу… БОМБА од 3,3 тоне, „МАЈКА СВИХ БОМБИ“ промашила мету али уништила све…

„RUSKO ČUDOVIŠTE“ izazvalo jezu… BOMBA od 3,3 tone, „MAJKA SVIH BOMBI“ promašila metu ali uništila sve…

24 juna 2024

Ruske vazdušne snage su po prvi put u borbi izbacile svoje klizne bombe teške 3,3 tone, koja je zbrisala sve oko sebe. Međutim, Forbs navodi da je ta „čudovišna bomba“ zapravo promašila metu.

Kako je preneo Forbs, u četvrtak ili neposredno pre, lovac-bombarder Suhoj Su-34 izbacio je jednu bombu FAB-3000 s otvorenim krilcima za duži domet i satelitskim navođenjem na višespratnicu koju su ruski obaveštajci identifikovali kao bazu za raspoređivanje ukrajinskih snaga u Lipcima, 15-ak kilometara severno od Harkova u severnoj Ukrajini.Dan kasnije, drugi Su-34 izbacio je jednu od tri tone tešku bombu FAB-3000 na drugi veliki obekt za koji su Rusi verovatno sumnjali da se u njemu nalaze ukrajinske snage.

Nije jasno, međutim, navodi analitičar Forbsa Dejvid Eks, koliki je bio domet bombi. Ruske manje klizne bombe obično imaju domet oko 40 kilometara. Bomba od 3,3 tone, pak, možda i nije baš aerodinamična, a mogla bi imati i manji domet od ruskih kliznim bombi manje težine.

U oba napada te ogromne bombe su, navodi dalje Forbs, promašile svoje mete za malu udaljenost, ali to, kako se navodi, i nije toliko važno. Naime, prema „Fighterbomberu“, popularnom ruskom Telegram kanalu, FAB-3000 uzrokuje štetu na udaljenosti većoj od 180 metara, a smrtonosni fragmenti i šrapneli lete i na udaljenost veću od kilometra.

Stoga, promašiti cilj za nekakvih 10 metara ili tako nešto je, kako ocenjuje „Fighterbomber“, izvrsan rezultat za Su-34 koji izbacuje FAB-3000.

Ipak, Su-34 koji nosi manju bombu FAB-1500, od kojih svaka teži tonu i po, naneo bi još veću štetu, kako procenjuje Telegram kanal „Fighterbomber“. Su-34, naime, može nositi samo jednu bombu FAB-3000, ali čak tri bombe FAB-1500. Nošenje bombi FAB-1500 zvuči manje impresivno, ali je zapravo mnogo delotvornije, preneo je Forbs.

Postavlja se pitanje onda zašto je bačena bomba od tri tone? Forbs navpdi da razlog možda leži u koristi od propagane. „Biće niz nagrada za one koji su uključeni u kreiranje novog čudotvornog oružja“, navodi „Fighterbomber“.

Jutarnji list je preneo da ruska „čudotvorna bomba“ nije prva takva koja je bačena i podsećaju na 2017. godinu kada su vazdušne snage SAD-a bacile jednu od svojih 11-tonskih bombi „Massive Ordnance Air Blast“ (MOAB – poznata i kao ‘Majka svih bombi’) na pripadnike oružane grupe Islamska država u Avganistanu.

Bilo je to više nego preterano, ali očigledno je u tome, navodi autor teksta u Forbsu, bila i poenta.

Pentagon je tada, podseća se, ponosno pustio u opticaj video- snimke eksplozije, čini se kao upozorenje preživelim militantima.

KOMENTARI2 komentara

  1. alo Milo, uovđe Hrnić says:

    3.000, 11.000 kg...da al kojeg eksploziva i koje kvalitete. Američko je sve slabo. Mislim da je ova ruska Fab prava mamarasvih bombi, ova eksplozija američke mi nije nešto.

  2. NikolaVeliki says:

    Ma to Rusi upozoravaju jenki sataniste šta bi se moglo desiti ako oni počnu da isporučuju to oružje tj. FAB bombe, recimo Hutima ili Siriji, da ne kažem Hezbalahu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *