„РУСКО ЧУДОВИШТЕ“ изазвало језу… БОМБА од 3,3 тоне, „МАЈКА СВИХ БОМБИ“ промашила мету али уништила све…

„РУСКО ЧУДОВИШТЕ“ изазвало језу… БОМБА од 3,3 тоне, „МАЈКА СВИХ БОМБИ“ промашила мету али уништила све…

24 јуна 2024

Руске ваздушне снаге су по први пут у борби избациле своје клизне бомбе тешке 3,3 тоне, која је збрисала све око себе. Међутим, Форбс наводи да је та „чудовишна бомба“ заправо промашила мету.

Како је пренео Форбс, у четвртак или непосредно пре, ловац-бомбардер Сухој Су-34 избацио је једну бомбу ФАБ-3000 с отвореним крилцима за дужи домет и сателитским навођењем на вишеспратницу коју су руски обавештајци идентификовали као базу за распоређивање украјинских снага у Липцима, 15-ак километара северно од Харкова у северној Украјини.Дан касније, други Су-34 избацио је једну од три тоне тешку бомбу ФАБ-3000 на други велики обект за који су Руси вероватно сумњали да се у њему налазе украјинске снаге.

Није јасно, међутим, наводи аналитичар Форбса Дејвид Екс, колики је био домет бомби. Руске мање клизне бомбе обично имају домет око 40 километара. Бомба од 3,3 тоне, пак, можда и није баш аеродинамична, а могла би имати и мањи домет од руских клизним бомби мање тежине.

У оба напада те огромне бомбе су, наводи даље Форбс, промашиле своје мете за малу удаљеност, али то, како се наводи, и није толико важно. Наиме, према „Фигхтербомберу“, популарном руском Телеграм каналу, ФАБ-3000 узрокује штету на удаљености већој од 180 метара, а смртоносни фрагменти и шрапнели лете и на удаљеност већу од километра.

Стога, промашити циљ за некаквих 10 метара или тако нешто је, како оцењује „Фигхтербомбер“, изврсан резултат за Су-34 који избацује ФАБ-3000.

Ипак, Су-34 који носи мању бомбу ФАБ-1500, од којих свака тежи тону и по, нанео би још већу штету, како процењује Телеграм канал „Фигхтербомбер“. Су-34, наиме, може носити само једну бомбу ФАБ-3000, али чак три бомбе ФАБ-1500. Ношење бомби ФАБ-1500 звучи мање импресивно, али је заправо много делотворније, пренео је Форбс.

Поставља се питање онда зашто је бачена бомба од три тоне? Форбс навпди да разлог можда лежи у користи од пропагане. „Биће низ награда за оне који су укључени у креирање новог чудотворног оружја“, наводи „Фигхтербомбер“.

Јутарњи лист је пренео да руска „чудотворна бомба“ није прва таква која је бачена и подсећају на 2017. годину када су ваздушне снаге САД-а бациле једну од својих 11-тонских бомби „Массиве Орднанце Аир Бласт“ (МОАБ – позната и као ‘Мајка свих бомби’) на припаднике оружане групе Исламска држава у Авганистану.

Било је то више него претерано, али очигледно је у томе, наводи аутор текста у Форбсу, била и поента.

Пентагон је тада, подсећа се, поносно пустио у оптицај видео- снимке експлозије, чини се као упозорење преживелим милитантима.

KOMENTARI2 коментара

  1. alo Milo, uovđe Hrnić says:

    3.000, 11.000 kg...da al kojeg eksploziva i koje kvalitete. Američko je sve slabo. Mislim da je ova ruska Fab prava mamarasvih bombi, ova eksplozija američke mi nije nešto.

  2. NikolaVeliki says:

    Ma to Rusi upozoravaju jenki sataniste šta bi se moglo desiti ako oni počnu da isporučuju to oružje tj. FAB bombe, recimo Hutima ili Siriji, da ne kažem Hezbalahu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u