РУСКО ЊЕТ: Русија поново блокирала Запад у Савету безбедности УН

РУСКО ЊЕТ: Русија поново блокирала Запад у Савету безбедности УН

6 јула 2017

Русија је блокирала резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о Северној Кореји, изјавиле су дипломате које су присуствовале седници.

Како наводе, Русија каже да је потребно разјашњење и истрага о наводном лансирању интерконтиненталне балистичке ракете те државе.

Дипломате су рекле да је Кина, најближи савезник Северне Кореје, прихватила текст, као и да се настављају разговори како би се нашле формулације прихватљиве за свих 15 чланица Савета безбедности УН.

Заменик руског амбасадора при УН, Владимир Сафронков, рекао је на ванредној седници Савета безбедности да лансирање ракете које је Северна Кореја спровела у уторак „захтева темељно разјашњење и истрагу“, нагласивши да је у питању можда било лансирање ракете средњег домета.

АП наводи да не може да именује дипломатске изворе, јер су ти разговори били приватне природе.

Сафронкову је одговорила амбасадорка САД, Ники Хејли, рекавши да су генерални секретар УН Антонио Гутереш, као и САД и Јужна Кореја рекли да је у питању лансирање интерконтиненталне балистичке ракете, али ако су Русији потребни обавештајни подаци, биће више него срећна да их њима и уступи, преноси АП.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Trifun says:

    Резолуцијаили саопштење - није исто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u