РУСКО ЊЕТ: Русија поново блокирала Запад у Савету безбедности УН

RUSKO NJET: Rusija ponovo blokirala Zapad u Savetu bezbednosti UN

6 jula 2017

Rusija je blokirala rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, izjavile su diplomate koje su prisustvovale sednici.

Kako navode, Rusija kaže da je potrebno razjašnjenje i istraga o navodnom lansiranju interkontinentalne balističke rakete te države.

Diplomate su rekle da je Kina, najbliži saveznik Severne Koreje, prihvatila tekst, kao i da se nastavljaju razgovori kako bi se našle formulacije prihvatljive za svih 15 članica Saveta bezbednosti UN.

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Vladimir Safronkov, rekao je na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti da lansiranje rakete koje je Severna Koreja sprovela u utorak „zahteva temeljno razjašnjenje i istragu“, naglasivši da je u pitanju možda bilo lansiranje rakete srednjeg dometa.

AP navodi da ne može da imenuje diplomatske izvore, jer su ti razgovori bili privatne prirode.

Safronkovu je odgovorila ambasadorka SAD, Niki Hejli, rekavši da su generalni sekretar UN Antonio Gutereš, kao i SAD i Južna Koreja rekli da je u pitanju lansiranje interkontinentalne balističke rakete, ali ako su Rusiji potrebni obaveštajni podaci, biće više nego srećna da ih njima i ustupi, prenosi AP.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Rezolucijaili saopštenje - nije isto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *