РУСКО ОРУЖЈЕ које је изазвало хистерију на Западу

RUSKO ORUŽJE koje je izazvalo histeriju na Zapadu

14 oktobra 2023

Iako još nije u upotrebi, a njegove karakteristike se drže u najstrožoj tajnosti, „burevesnik“, novi ruski krstareći projektil neograničenog dometa, izazvao je histeriju i paniku na Zapadu i već ga zovu oružjem „sudnjeg dana“ i „letećim Černobiljem“.

Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin početkom oktobra, govoreći na plenarnoj sednici Međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“, obelodanio da je Rusija izvela uspešnu probu interkontinentalne krstareće rakete „burevesnik“ na nuklearni pogon penzionisani major američke vojske Majk Lajnos je taj projektil nazvao „egzotičnim oružjem“ i upozorio je da će te rakete biti sposobne da unište ciljeve u SAD.Ova supersonična raketa na nukelarni pogon sa nuklearnim reaktorom dobila je oznaku 9M730, a njena glavna prednost u odnosu na druge projektile ogleda se u činjenici da može provesti mnogo više vremena u vazduhu i ostvariti veći (gotovo neograničen) domet. Odatle, između ostalog, i potiče ime „burevesnik“, što je ruski naziv za porodicu morskih ptica, koje mogu da pređu ogromna rastojanja, a interesantno je da je naziv projektila odabran na osnovu rezultata javnog internet glasanja u Rusiji.

Ruski eksperti objašnjavaju da projektil može da bude u vazduhu veoma dugo – čak nedeljama i mesecima, čekajući dalje komande, a nakon što dobije signal uslediće napad.

Koliki joj je tačan domet nije poznato, ali se pominju hiljade kilometara.

„Dakle, činjenica da definitivno ima interkontinentalan domet. To jest, domet mu je desetine hiljada kilometara. To se čak i ne mora pretpostavljati, to je jasno s obzirom da mu to omogućava nuklearni pogonski meganizam“, kaže ruski ekspert Dmitrij Drozdenko.

Ruski vojni eksperti ističu da „burevesnik“ nema pandana u svetu. Kako navode, ovu interkontinentalnu krstareću raketu ne mogu presresti sistemi protivvazdušne i protivraketne odbrane.

Ima nuklaernu bojevu glavu

Reč je o niskoletećoj, stelt krstarećoj raketi, visokih manevarskih sposobnosti, koja u zavisnosti od namene može da ima nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.

Uglavnom, većina karakteristika vezana za „burevesnik“ zasniva se na pretpostavkama, a jedna od njih je da će leteti na visinama od 50 do 100 metara, što dodatno otežava proces otkrivanja i presretanja. Stoga će, tvrde stručnjaci, eventualno obaranje „burevestnika“ zahtevati kompleksnu višeslojnu mrežu kopnenih, vazdušnih i svemirskih radara, povezanih sa sistemima PVO.

Brzina kretanja ovog projektila nije poznata, ali ga mala veličina i mala visina leta čine teškom metom.
Ruska štampa je svojevremeno pisala da „burevesnik“ izgledom podseća na krstareću raketu H-101, te da obe imaju veoma karakterističan ugaoni oblik nosa i trupa, ali je „burevestnik“ veći od H-101, što je, između ostalog, posledica ugradnje nuklearnog reaktora. Nagađa se da je dužina trupa rakete 9M730 najmanje 12 metara.

Pretpostavka je da će to biti raketa kopnenog baziranja, mada ima indicija da se „burevestnik“ može bazirati i na ratnim brodovima. Drozdenko pretpostavlja da će to biti raketa klase zemlja-zemlja.

Ruski vojni eksperti ističu da je „burevestnik“ jedinstven sistem nuklearnog odvraćanja i nazivaju ga oružjem „nuklearnog rata“. Ipak, ne stvara se za napad, nego za odbranu. Zato stručnjaci kažu da je „burevesnik“ oružje drugog udara ili oružje za odmazdu.

Kada će ruska vojska dobiti „burevesnike“ ne zna se tačno, ali vojni eksperti kažu da bi Rusija mogla brzo da počne serijsku proizvodnju, ako bude potrebno i ako za to postoji politička volja i odluka.

Vladimir Putin je prvi put pomenuo stvaranje „burevestnika“ 1. marta 2018. godine, kada je obelodanio da Rusija radi na supersoničnom oružju, kakvo nema niko u svetu. Tad se saznalo i za „kinžal“, „cirkon“, „avangard“, novu interkontinetalnu balističku raketu „sarmat“ i nukelarni torpedo „posjedon“. Ceo ovaj arsenal, zajedno sa „burevestnikom“, stručnjaci nazivaju „čudo-oružjem“.

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Bit će interesantno ako hakeri prodru u mozak Burevesnika u letu,i unesu novi,svoj cilj(metu)za napad!Pogotovo ako je pirat iz male i siromašne države bez vlastitog atomskog oružja,a ovako dobije Binga,ili ako je privatni poduzetnik pa to radi za sebe!

  • XXX says:

   Koliko mi je poznato nijedan haker jos nije hakovao ICBM i lansirao je na grad u kome zivi njegova tasta. Neke stvari su jos uvjek u SF domenu...

  • Protokoli hrvackih ludaka says:

   Jeste,jeste...srećom pa mnogo sporo i mnogo nisko leti tako da je to FUUUUUUUUUUUL moguće 🤣🤣🤣

 2. Srbski vitez says:

  Hoće, prodreće hakeri u "mozak" Burevesnika al znaš kad...? Kad na Krivom Stojku nikne nokat! A verovatno ni tada! Tako da se tvoje vatikanoidne usraške nade neće nikada ostvariti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *