РУСКО – ТУРСКО помирење!

RUSKO – TURSKO pomirenje!

19 jula 2016

putinerdogan21Skorašnje otopljavanje bilateralnih odnosa između Rusije i Turske izazvalo je intenzivnu debatu među analitičarima i ekspertima širom Bliskog istoka. Ankara je, prema mišljenju lokalnih komentatora, platila visoku cenu za obaranje ruskog SU-24 na nebu iznad Sirije. Predsednik Redžep Tajip Erdogan, sudeći prema arapskim analitičarima, „nije navikao da priznaje svoje greške“, ali je ipak „progutao gorku pilulu izvinjenja“.

Novinar iz UAE Al Kalij smatra da je Moskva u ovoj situaciji postupila mudro: uzdržala se od neodgovornih poteza i paušalnih optužbi i ekonomski pritisnula Ankaru. Mnogi analitičari primetili su da su bilateralni odnosi Moskve i Ankare po pitanju situacije u Siriji postali tačka preseka različitih geopolitičkih interesa spoljnih sila.

Odgovornost za slabljenje turske uloge u regionu – sudeći prema nekim politikolozima – snosi turska politička elita. Ankara nije očekivala da će se požari iz komšiluka na kraju proširiti na ceo region. Turska bi morala da prizna da je apatično posmatranje njihovog širenja bilo pogrešno.

Glavni urednik uticajnog lista Al-Hajat Džordž Saman veruje da je Erdogan kasno prepoznao potrebu za pragmatičnom spoljnom politikom i da nije mogao da odustane od starih otomanskih snova. Novi turski pragmatizam povratio je njeno ekonomsko blagostanje, koje je bilo osnova težine i uticaja koji je ova zemlja uživala na Bliskom istoku.

Po svim ključnim spornim pitanjima između Rusije i Turske, sudeći po turskom novinaru Hakanu Aksaju, Ankara će brzo preduzeti određene korake, a, budući da će se posebno motriti na njene poteze u Siriji, moraće, ako želi da obnovi odnose sa Rusijom, i da prekine podršku militantnim grupama koje se tamo nalaze.

Na kraju ipak može doći do normalizacije odnosa između dve zemlje, i oni se sada vraćaju na tačku u kojoj su bili pre krize.

Istaknuti libanski turkolog dr Muhamed Nuridin ističe da ne može biti ozbiljnog preispitivanja odnosa Rusije prema Turskoj ukoliko Ankara bude odlučna da istraje u podršci radikalnim grupama u Siriji i Iraku.

Stručaci nastavljaju da tvrde kako je normalizacija samo pitanje vremena, rezonujući kako strane nastavljaju postepeno da prevazilaze ogorčenost izazvanu obaranjem ruskog SU-24 i razne druge izazove koji stoje na putu poboljšanja međusobnih odnosa.

Turski predsednik Erdogan je upao u sirijsku zamku, navodi ugledni libansko-američki ekspert Ragida Dergam i ističe da mu je, da bi iz nje izašao, potrebna Rusija. Vladimiru Putinu idu naruku promene u turskom rukovodstvu, ne samo zbog izvinjenja Ankare već i zbog činjenice što je naveo Erdogana na usaglašavanje u vezi sa situacijom u Siriji.

Irački list Al-Zaman zajedničke aktivnosti Rusije i Turske na planu suprostavljanja terorizmu vidi kao akcije od kojih će koristi imati obe zemlje. Ovo bi bio mnogo produktivniji korak nego turska saradnja sa Vašingtonom, čiji politički potezi su nejasni, nesigurni i neopravdano zakasneli.

Jurij Zinin je vodeći istraživač na moskosvskom državnom Institutu za međunardne odnose (MGIMO)

(Jurij Zinin, New Eastern Outlook / za Standard.rs preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ)

KOMENTARI6 komentara

 1. rema says:

  Oćeš oćeš turčine, slušaćeš ti cara. Vidi mu podočnjaka zbog nespavanja.

 2. Miraš says:

  Erdogan je bar shvatio ko njemu i njegovoj zemlji pravi štetu. Kad će ovi naši da shvate, najverovatnije nikad.

  • DFVT says:

   Ni djindjic nije shvatio, tako da im svima zelim da ne shvate. Zasluzuju da ne shvate.

 3. meilosav says:

  To je kao u životu onaj sa kime si se tukao može ti biti prijatelj A LASKAVAC NIKAD.

 4. stanija says:

  sad se samo treba moliti bogu za mir i opstanak vukovi naviru

 5. Beli Orao says:

  Dodao bi i ja koju! Lakse je americi biti neprijatelj nego prijatelj ! To su i Turci shvatili. Jasu , magarce, vuku za nos , prcaju s prijeda i ozada , pa kad im vise ne trebas onda obrisu dupe s tobom i bace u prasinu! Nadam se da ce i "NASI" izdajnici tako proci!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *