Rusko vazduhoplovstvo dobilo leteći komandni centar

Rusko vazduhoplovstvo dobilo leteći komandni centar

9 jula 2013

1024px-Russian_Air_Force_Ilyushin_Il-22M-11_Zebra_Maksimov-1-786240198RUSKO ratno vazduhoplovstvo vratilo je u svoj sastav leteći komandni centar Il-22, koji predstavlja modifikaciju putničkog aviona Il-18, objavio je moskovski dnevni list „Izvestija“.

Ovaj avion stajao je konzerviran na aerodromu Ljevašovo kod Sankt Peterburga pune 23 godine i do juna 2013. bio jedina letelica ratnog vazduhoplovstva Rusije koja je imala sovjetski broj.

Pre „duboke modernizacije“ broj Il-22 bio je „SSSR-75898“. Posle modernizacije, Il-22 je dobio novu aparaturu i kompjutere za oficire.

U pilotskoj kabini je radioelektronska oprema za vezu sa sistemom za satelitsku navigaciju GLONASS (GLObalni NAvigacioni Satelitski Sistem). Osnovu aparature čini repetitorska stanica koja može da prenosi i prima podatke u digitalnom vidu. Ona je kompatibilna s automatizovanim sistemima za upravljanje trupama „Zarja“, „Metronom“ i „Sozvezdije-25“.

Nakon remonta i modernizacije, leteći komandni centar dobio je ruski broj RF-90786. Po rečima izvora u Ruskom ratnom vazduhoplovstvu, Il-22 će imati istu funkciju kao ranije, a njegove tehničke karakteristike i stanje omogućavaju efikasno korišćenje.

Ovaj Il-22 je proizveden 1978. u fabrici „Znamja Truda“ u Moskvi; do 1990. koristio se kao leteći komandni centar ratnog vazduhoplovstva SSSR. Prema rečima predstavnika konstruktorskog biroa „Iljušin“, specifično za Il-22 je to što su svi delovi konstrukcije spojeni zakovanim spojevima, a ne zavarenim. Zahvaljujući tome, na spojevima nema zamora metala.

Ovaj modernizovani komandni centar biće u upotrebi u ruskom ratnom vazduhoplovstvu još najmanje 10-15 godina.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *