РУСКУ ВОЈНУ МОЋ признали чак и Пољаци

РУСКУ ВОЈНУ МОЋ признали чак и Пољаци

13 октобра 2019

Након сиријске операције, Запад је изненада почео да увиђа да се у борби против тероризма и у другим критичним ситуацијама мора рачунати на савремену руску војну силу. Руске успехе препознају и Пољаци, који на Русију традиционално гледају са непријатељством и страхопоштовањем.

Пољски војни експерт Марчин Гавенда у свом чланку за „Дифенс 24“ оцењује да руске специјалне јединице никада нису биле тако добро обучене и опремљене као сада: способне су да изводе операције различитог обима, мењајући методе и опрему у зависности од ситуације.Према његовим речима, дуги низ година слаба страна руских специјалних снага била је застарела опрема, али сада се ситуација променила — појавило се савремено и у борби тестирано оружје, као и опрема како западних тако и руских компанија.

Пољски стручњак сматра да су војне операције у Сирији имале позитиван утицај на ефикасност руских специјалних снага. Тамо су тестиране разне врсте оружја.

Сада руски „Спецназ“ активно користи модерне нишане, термичке уређаје, уређаје за ноћно осматрање, ласерске даљиномере, мултифункционалне надзорне алате и другу опрему, напомиње аутор чланка.

Специјалне снаге су наоружане савременом техником која може да повећа њихову ефикасност, као што су оклопна возила „Тајфун К“, „Рис“, „Тигар“, беспилотне летелице различите намене, мобилни системи извиђања и везе „Стрелац“ и тако даље.

Као још један позитивни фактор, Гавенда је навео прелазак на служење по уговору. Према његовом мишљењу, као резултат тога, ниво професионализма руских специјалних снага значајно је порастао.

Члан Удружења ветерана руске антитерористичке групе „Алфе“ Андреј Попов каже да је процена пољског војног експерта тачна и подсећа да је још двехиљадитих почео систематски рад на пренаоружавању руских специјалних снага.

„Анализирали смо најновија инострана достигнућа у наоружању и опреми, развили наша — руска, и одабрали најбоље. Све је тестирано на терену — оружје и опрема. Опрема је дата припадницима специјалних јединица и тестирана у реалним условима. То јест, Снаге за специјалне намене, специјалне јединице Министарства одбране и ФСБ-а Русије биле су у потпуности опремљене свим потребним врстама опреме и оружја.“Наш саговорник истиче да су све те чињенице раније биле познате ужем кругу стручњака.

„Али, у последње време, када су се специјалне снаге доказале у Сирији, западни стручњаци су већ једноставно били приморани да дају одговарајућу оцену нашим специјалним снагама, њеним ефикасним методама вођења специјалних операција. А ова висока оцена је заслужена и у потпуности је тачна“, рекао је Попов за Спутњик.

Међутим, има и оних руских стручњака и портала који указују на то да би иза свих ових комплимената на рачун руских специјалаца могла да стоји само жеља и намера да се још једном истакне „руска претња“.

(Спутњик)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Ili u prevodu: Teslinu inteligenciju priznali su cak i cimpanze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u