РУСКУ ВОЈНУ МОЋ признали чак и Пољаци

RUSKU VOJNU MOĆ priznali čak i Poljaci

13 oktobra 2019

Nakon sirijske operacije, Zapad je iznenada počeo da uviđa da se u borbi protiv terorizma i u drugim kritičnim situacijama mora računati na savremenu rusku vojnu silu. Ruske uspehe prepoznaju i Poljaci, koji na Rusiju tradicionalno gledaju sa neprijateljstvom i strahopoštovanjem.

Poljski vojni ekspert Marčin Gavenda u svom članku za „Difens 24“ ocenjuje da ruske specijalne jedinice nikada nisu bile tako dobro obučene i opremljene kao sada: sposobne su da izvode operacije različitog obima, menjajući metode i opremu u zavisnosti od situacije.Prema njegovim rečima, dugi niz godina slaba strana ruskih specijalnih snaga bila je zastarela oprema, ali sada se situacija promenila — pojavilo se savremeno i u borbi testirano oružje, kao i oprema kako zapadnih tako i ruskih kompanija.

Poljski stručnjak smatra da su vojne operacije u Siriji imale pozitivan uticaj na efikasnost ruskih specijalnih snaga. Tamo su testirane razne vrste oružja.

Sada ruski „Specnaz“ aktivno koristi moderne nišane, termičke uređaje, uređaje za noćno osmatranje, laserske daljinomere, multifunkcionalne nadzorne alate i drugu opremu, napominje autor članka.

Specijalne snage su naoružane savremenom tehnikom koja može da poveća njihovu efikasnost, kao što su oklopna vozila „Tajfun K“, „Ris“, „Tigar“, bespilotne letelice različite namene, mobilni sistemi izviđanja i veze „Strelac“ i tako dalje.

Kao još jedan pozitivni faktor, Gavenda je naveo prelazak na služenje po ugovoru. Prema njegovom mišljenju, kao rezultat toga, nivo profesionalizma ruskih specijalnih snaga značajno je porastao.

Član Udruženja veterana ruske antiterorističke grupe „Alfe“ Andrej Popov kaže da je procena poljskog vojnog eksperta tačna i podseća da je još dvehiljaditih počeo sistematski rad na prenaoružavanju ruskih specijalnih snaga.

„Analizirali smo najnovija inostrana dostignuća u naoružanju i opremi, razvili naša — ruska, i odabrali najbolje. Sve je testirano na terenu — oružje i oprema. Oprema je data pripadnicima specijalnih jedinica i testirana u realnim uslovima. To jest, Snage za specijalne namene, specijalne jedinice Ministarstva odbrane i FSB-a Rusije bile su u potpunosti opremljene svim potrebnim vrstama opreme i oružja.“Naš sagovornik ističe da su sve te činjenice ranije bile poznate užem krugu stručnjaka.

„Ali, u poslednje vreme, kada su se specijalne snage dokazale u Siriji, zapadni stručnjaci su već jednostavno bili primorani da daju odgovarajuću ocenu našim specijalnim snagama, njenim efikasnim metodama vođenja specijalnih operacija. A ova visoka ocena je zaslužena i u potpunosti je tačna“, rekao je Popov za Sputnjik.

Međutim, ima i onih ruskih stručnjaka i portala koji ukazuju na to da bi iza svih ovih komplimenata na račun ruskih specijalaca mogla da stoji samo želja i namera da se još jednom istakne „ruska pretnja“.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Ili u prevodu: Teslinu inteligenciju priznali su cak i cimpanze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *