РУСОФОБ И ФАШИСТА: Карл Билт предлаже етничко чишћење Донбаса?

RUSOFOB I FAŠISTA: Karl Bilt predlaže etničko čišćenje Donbasa?

22 jula 2015

carl bildt 77U Evropi postoje snage koje ne žele kompromis u Donbasu i zalažu se za scenario iz RSK. To znači vratiti državi deo teritorije vojnim sredstvima.

„Loše je poređenje Republike Srpske Krajine i Donbasa, ali ono odražava odnos bivšeg švedskog premijera i njegovih istomišljenika prema Donjecku i Lugansku“, tvrdi Georgij Engelgard, naučni saradnik na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka komentarišući predlog Karla Bilta, bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Švedske u autorskom tekstu za dnevnik „Danas“.

Bilt, koji je i član međunarodnog savetničkog tima predsednika Ukrajine Petra Porošenka, predlaže da je najbolje rešenje za Donbas model koji je primenjen u Istočnoj Slavoniji pre 20 godina.

„Ako je Rusija ozbiljna u vezi s traženjem rešenja za konflikt, treba da bude spremna da podrži raspoređivanje pripadnika međunarodne mirovne misije i snaga“, piše Bilt i tvrdi da bi takvom misijom mogao biti započet proces rehabilitacije regiona istočne Ukrajine.

„To je loša poruka iskusnog evropskog političara za Kremlj. Njegov članak ukazuje na to da u Evropi postoje snage koje ne žele kompromis prema pitanju Donbasa i zalažu se za scenario iz RSK. To znači vratiti državi deo teritorije vojnim sredstvima“, kategoričan je Engelgard.

Na teritoriji RSK je bilo izvršeno najveće etničko čišćenje za vreme balkanskih ratova 90-ih, dodaje Engelgard i podvlači da nije slučajno što neki od ukrajinskih političara stalno pominju upravo hrvatski scenario, a oni često „reemituju“ poruke koje dobiju spolja.

„Što se postavljanja mirovnjaka tiče, za Zapad oni su instrument direktne kontrole i okupacije teritorija — došli su u svojstvu posmatrača, ali su brzo preuzeli vladajuću ulogu na Balkanu“, precizira Engelgard.

Vladislav Jovanović, u vreme raspoređivanja mirovnih snaga u Istočnoj Slavoniji ministar inostranih poslova SRJ, i istoričar Čedomir Antić takođe negativno ocenju ovaj predlog Karla Bilta, a nemaju lepe reči ni o njegovoj objektivnosti. Antić kaže da je začuđen zašto Bilt uopšte izlazi u javnost sa ovakvim predlozima.

Bivši švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt i Leona Aglukak

„Ono što on piše proteklih dana je uvreda za zdrav razum. Ne znam šta on želi? Je l‘ želi ponovo da se ženi? Je l‘ želi ponovo da bude premijer? Koja je njegova želja? To što osećaju prema Srbima i prema Rusima je duboki šovinizam i ima elemenata rasne i verske mržnje“, tvrdi Antić za Sputnjik.

Antić podseća da je Erdustski sporazum u Slavoniji podrazumevao da se u zamenu za neka prava Srbi integrišu u Hrvatsku državu, ali da do danas nije ispunjen, osim u nekim sitnicama.

„Da li stvarno misli da će hiljade ljudi izginuti da bi ih prevario neki evropski diplomata?! Ono što me čudi je stepen agresivnosti. I ranije sam slušao švedske predstavnike kako govore o agresivnosti Rusije. Tokom više stotina godina nikad se nije desilo da Rusija napadne Švedsku, a Švedska je više puta učestvovala u agresivnim planovima i agresivnoj politici, čak ratovima protiv Rusije i država koje su na njenom mestu postojale“, precizira istoričar Antić.

Diplomata Vladislav Jovanović podseća da je problem sa snagama UN u Istočnoj Slavoniji bio u tome što je bilo garancija da neće biti napada, ali nije bilo garancije da snage UN neće dozvoliti da Hrvatska ponovo oružano uđe u te zone.

„Znači, te zone nisu bile potpuno zaštićene, niti pod garancijom da neće biti okupirane od strane hrvatske armije. Što se i desilo, jer hrvatska vojska je nekoliko puta 1992. i 1993. godine upadala i ubijala seljake po selima i posle se povlačila na zahtev UN. A ’Bljeskom‘ i ’Olujom‘ je izvršila vojnu invaziju, iako su tu bile raspoređene snage UN koje nisu prstom mrdnule, niti su UN reagovale što su teritorije pod njihovom kontrolom bile napadnute i okupirane od strane redovnih snaga Hrvatske“, podseća Jovanović.

On još dodaje da ako je Biltov predlog replika onog što je bilo u Republici Srpskoj Krajini, u takvom rešenju bi morala postojati klauzula da UN neće dozvoliti nikakve oružane akcije, a ponajmanje invaziju zvanične Ukrajine.

„A ako bi opstalo isto kao što je bilo u Suecu ranije i u RSK, onda bi mogućnost vojne invazije bila vrlo moguća, vrlo verovatna, čak izvodljiva i UN bi se jednostavno pasivizirale i ne bi ništa radile, ne bi reagovale. To ostavlja mogućnost za zloupotrebu tim pre što izgleda da zvanična Ukrajina nije ni do sad prezala da vrši vojne provokacije i bombardovanja u Donbasu, uključijući možda više civilne nego vojne ciljeve i da se na to nije reagovalo“, zaključuje Jovanović.

(sputniknews.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. Mila says:

  Bolje bi mu bilo da cuti. Evropa je pocrnela da crnja ne moze biti.Mozemu se lako desiti da ono sto seje i pozanje.Neka vodi racuna da mu ISIL ne ocisti Evropu.

 2. mija says:

  Ulazak evropskih ili UN snaga na prostor Donabasa ili na liniju razgraničenja bi bio isto što i ulazak NATO snaga. One bi malo u početku glumile neutralnost, onoliko dugo koliko bi im bilo potrebno da prikupe dovoljno informacija o odbrani Donbasa i koliko bi bilo potrebno ukrajinskoj vladi da se pripremi za konačni obračun sa ruskim stanovništvom. A onda bi usledila katastrofa za to stanovništvo i "pobeda" Ukrajinske vlade, pokolj, progon, sudjenja ruskim "zločincima", obespravljivanje, ponižavanje i šikana Rusa na čitavom prostoru Ukrajine. Greši bivši ministar Jovanović kad kaže da postoji prostor za zloupotrebe. Ni u bivšoj Jugoslaviji nije bilo nikakvih zloupotreba, nego jasan plan Zapada da uništi srpsko stanovništvo na prostoru današnje Hrvatske i BiH. Samo što on to ne može da izgovori, jer bi time priznao koliko je prevaren, koliko je nesposobna bila vlada u kojoj je sedeo i koliko smo ispali budale svi mi zajedno. Bilt predlaže i za Ukrajinu medjunarodne snage. Što da ne? Savršeno su im obavile posao u bivšoj Ju, ajd sad opet. Svi na Zapadu razmišljaju samo o tome kako da prevare i podvale. Sloveni su za njih po definiciji niža rasa, što uključuje i malu pamet i velike mogućnosti da ih izvaraš i prevedeš žedne preko vode. Šta bi od tih snaga imali pobunjenici? Samo štetu i opasnost od uništenja. Šta uopšte objektivno opravdava upotrebu medjunarodnih snaga? Ništa. Sve je u Ukrajini jasno. Ili će Kijev dati ruskom stanovništvu prava koja mu pripadaju ili neće. Ili će se obavezati na to da Ukr. neće ulaziti u NATO ili neće. To su dva krajnje jasna i jednostavna zahteva koja je lako ispuniti. Kijev ne samo da neće da ih ispuni, nego sve više tone u nacizam u kom, razume se, nema mesta za Ruse. Otvoreno se pozivaju na Hrvatski primer i time još jasnije stavljaju do znanja Donbasu šta ga čeka ako prihvati ovakav predlog. Sve sam više ubedjen da u Donbasu treba raspisati još jedan referendum,ovaj put za priključenje Rusiji. Ne znam koliko bi to Rusiji odgovaralo, ali za Donbas bi to bilo spas, jer je sve jasnije da EU i SAD ne žele dogovor ni fer rešenje ukrajinske krize, nego pražnjenje Ukrajine od Rusa.

 3. kulak says:

  Dobro, svima je jasno da bi on htio eliminirati iz Ukrajine rusko i ruskojezično pravoslavno stanovništvo i u poziciju vladajućih postaviti tamošnje pokatoličene unijate. Za tako nešto ostvariti trebao bi izbombardirati Rusiju i vojno je poraziti. Sad je tu problem što se ne mogu miješati kruške i jabuke, jer nuklearnim oružjem naoružana i sve snažnija Rusija nije bespomoćna Srbija 90-tih. Pa čičica Bilt, nema ti druge, počni sa bombardiranjem Rusije, pa da vidimo ko će na kraju odnijeti gaće na štapu.

 4. Steva says:

  Ne treba Bilt da brine za Ruse i Ukrajince resice oni to kako njima odgovara a nece sigurno biti kako anglosaksonci zele.Nisu Rusi ludi Srbi pa da svakom veruju,imaju oni svoj nacionalni ponos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *