RUSOFOB KARL BILT SKAČE SAM SEBI U STOMAK: Priča o demokratiji u Ukrajini a fašisti u Vladi

RUSOFOB KARL BILT SKAČE SAM SEBI U STOMAK: Priča o demokratiji u Ukrajini a fašisti u Vladi

23 oktobra 2014

Carl-Bildt-looking-at-his-fingersMinistar spoljnih Poslova Švedske Karl Bilt, ima neverovatnu fascinaciju prema Rusiji i još veću opsednutost Vladimirom Putinom. Tviter profil mu je prepun poruka o Rusiji i Putinu a pri tom se uopšte ne bavi masovnim grobnicama koje su nedavno otkrivene a napunili su ih ukrajinska regularna vojska i fašisti koji ratuju pod komandom te iste vojske, i to telima civila iz Donjecka.

Bilt se takođe ne bavi masovnim zločinima koje čini ukrajinska vojska, bombardujući nasumice balističkim raketama stambene objekte Donjecka.

Mnogo bi bolje bilo kada bi se Bilt bavio poslovima Švedske, a ne stvarima za koje nije kompetentan.

Kada Ukrajinci izađu na birališta 26. oktobra, na kocki neće biti sudbina samo njihove zemlje, već i budućnost znatnog dela Evrope, piše za „Danas“ Karl Bilt.

Prosto rečeno, nastavio je ministar spoljnih poslova Švedske, budućnost Ukrajine će odlučiti budućnost Rusije, a budućnost Rusije će imati značajan uticaj na budućnost Evrope.

Kremlj traži, smatra Karl Bilt, više od aneksije Krima i kontrole nad dotrajalom industrijom zonom u Donbasu – njegov cilj je da spreči Ukrajinu da se okrene Zapadu i prisili je da se okrene Istoku, te da otkloni svaki rizik u široj ruskoj orbiti od novih revolucija poput one u kojoj je smenjen Janukovič.

Sankcije Zapada protiv Rusije su razjasnile koliko EU i SAD ozbiljno shvataju Putinove napore da ospori i potkopa suštinske principe evropske bezbednosti i međunarodnog prava, ukazuje šef švedske diploamtije, ali i ističe da će, čak i oslabljena Rusija i dalje biti jaka sila u neposrednom susedstvu.

Izbori u nedelju moraju da donesu vladu zaista rešenu da sprovede radikalne reforme, piše Bilt u autorskom tekstu.

„Ako ta agenda bude uspešna, revizionističke težnje Kremlja će biti blokirane; pošto to postane očigledno, možda će biti prilike za novi i hitno potreban talas reformi u samoj Rusiji. Ali ako reforme ne uspeju, gotovo da nema sumnje da će Kremlj nastaviti svoju politiku sve dok ne ostvari svoje ciljeve u Kremlju, Putin ne žuri, ali očito zna šta hoće“, piše Bilt.

On ocenjuje da bi Rusije, „pošto je na putu trajne konfrontacije sa Zapadom“, mogla čvrsto da se drži stava da su svi protiv nje, uz rizik da teži da ekonomski neuspeh kompenzuje daljim revizionističkim ponašanjem.

„Upravo bi u tim okolnostima mogla da se pojavi prava opasnost po Evropu. Ambicije jedne takve Rusije se neće zaustaviti na Dnjepru. Revizionizam bi mogao da se pretvori u otvoreni revašizam pošto Kremlj nastoji da uspostavi protivtežu unutrašnjoj slabosti demonstriranjem spoljne sile“, smatra Bilt.

„Do tada bi moglo da bude previše kasno da se zaustavi srljanje u širu konfrontaciju. Upravo je iz tog razloga sada potrebno da se iz decenija neuspeha iznedri jaka i demokratska Ukrajina. Izbori u nedelju su od suštinskog značaja za Ukrajinu, ali u njima je i ključ za podsticanje preobražaja Rusije u pravog člana evropske demokratske porodice“, zaključuje šef švedske diplomatije.

(Danas,Tanjug,B92)

KOMENTARI9 komentara

 1. Mare says:

  Dobro, ako Ti kazes da je tako.. Nego zasto bre ta Evvropska porodica toliko voljenoj Ukrajini neplati gas?

 2. Miško says:

  Eto i Bilta i trilaterale u Beogradu sa sve ist-bridževima, Svilanovićima, Jakšićima.....u sred Beograda,... U sred Beograda sa sve šiptarima..... Lepo je govorila Smilja Avramov o trilateralcima, ali nema ko da čuje ...

 3. Toma says:

  Za njega je novac=demokratija.On radi za onog ko mu plati.Izdasan prema njemu je bio Sakasvili koji mu je uplatio milione dolara da bi Putina i Rusiju blatio gde stigne.Pokusavao je on i ovde za vreme Milosevica,ali su izgleda albanci dali vise.

 4. S.K says:

  Karl Bildth nije vise ministar spoljninh poslova, ali i pored toga mislim da on preteruje sa svojim twiter komentarima, nije mu rpvi put, Radi se da Swedska ima ozbiljne namere da udje u Nato.

 5. marko says:

  brisao mi replike na twitteru govno fasisticko

 6. Rade Bukarar says:

  njemu je novac demokratija jadna je demokratija sto ju takvi namecu

 7. cedo says:

  kakvi fasisti?

 8. cedo says:

  Evropa je civilizacija i standard.sve ostalo su go-vfna

 9. zemunac says:

  Ovaj Karl je definitovno zalutao mastareci " sto je babi milo to se babi snilo"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *