РУСОФОБИЈА – ЕУ је измислила Русију као непријатеља да би опстала

RUSOFOBIJA – EU je izmislila Rusiju kao neprijatelja da bi opstala

30 maja 2015

103551094_Russia_03_272490c 342„Postoji li išta lakše nego izmisliti neprijatelja?“, za članice EU „Rusija predstavlja idealnog neprijatelja“, a istovremeno obezbeđuje podršku vojske SAD.

Evropa je stvorila veštačkog „ruskog neprijatelja kako bi stvorila veštački evropski identitet“, naveo je francuski novinar, političar i autor Gi Metan, promovišući svoju knjigu „Rusija-Zapad: Rat od hiljadu godina“.

On je rekao da se zainteresovao pre 15 godina, kada je video u kom pravcu se kreću odnosi između Rusije i Zapada. On je tokom tog perioda često bivao zaprepašćen time kako se vesti o Rusiji prenose u zapadnim medijima. Ipak, kriza u Ukrajini je ono što je zaista motivisalo Metana da napiše knjigu.

„Kada je ukrajinska kriza otpočela u februaru 2014. godine, bio sam šokiran načinom na koji moje kolege izveštavaju o tim događajima uz neobjektivan antiruski stav“, rekao je novinar.

Na Zapadu, kako u Evropi, tako i u SAD, preovladava antiruski sentiment, rekao je Metan, dodavši da sličan fenomen ne postoji u Kini, Japanu i drugim državama.

„Za mene je to oblik rasizma. Verujem da to ne može drugačije da se objasni“, rekao je Metan, dodavši da je mislio da su koreni svega toga u „stereotipima koji su nastali nakon razdora pravoslavlja i katoličanstva“.

Moderna rusofobija se pojavila u zapadnoj Evropi u 18. veku, rekao je Metan, navodeći da je Zapad postao neprijateljski nastrojen prema Rusiji za vreme kolonijalne ekspanzije Evrope, kada su zapadne države shvatile da Rusija predstavlja „veliku silu“ tog kontinenta.

Metan navodi da su Amerikanci postali rusofobi nakon Drugog svetskog rata, ali je dodao da su danas rusofobi uglavnom i samo Amerikanci.

„Kada je nacizam poražen 1945. godine, Amerikanci su se okrenuli protiv Rusa, isto kao što je bio slučaj sa Britancima 1815. godine, ubrzo nakon što su porazili Napoleona“.

Američka rusofobija je prvi put povezana sa borbom protiv komunizma, objašnjava Metan, ali je ona opstala i nakon pada komunizma i raspada Sovjetskog saveza 1991. godine. „Ona se sastoji iz dva oblika: ideološkog oblika oko takozvane borbe za demokratiju i ljudska prava i geopolitičkog rivalstva s ciljem hegemonije“, rekao je on.

Govoreći o Evropskoj uniji, Metan je rekao da blok „nema identitet“ i da se bori za opstanak, pogotovo nakon što je došlo do integracije novih istočnoevropskih država. Sveže članice EU, kao što su Poljska, Rumunija i baltičke države, a koje su nekad bile na strani sovjetske Rusije, osećaju potrebu da stvore novi evropski identitet.

„Postoji li išta lakše nego izmisliti neprijatelja?“, rekao je novinar, dodavši da za članice EU „Rusija predstavlja idealnog neprijatelja“, a istovremeno obezbeđuje podršku vojske SAD.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *