Русофобија концепт „хладног рата“ Запада

Rusofobija koncept „hladnog rata“ Zapada

8 juna 2017

Piše: Tomislav Kresović

„Virus“ rusofobije na Balkanu?

Balkan je pod “virusnom” infekcijom rusofobije, koja je inicirana od SAD i Brisela odnosno EU nakon Zapadnog uticaja na krizu u Ukrajini i ruske reakcije da referendumom povrati u svoju teriroriju Krim. Zapad je računao da će nakon direktbog mešanja u Ukrajinu, izazivanja državnog prevrata koji je doveo do građanskog rata u Ukrajini po modleu bivše Jugoslavije odnosno sukoba u Hrvatskoj ili BIH uticati na slabljenje državne moći Rukse federacije. Kriza u Ukrajini još traje, EU i SAD uvele su sankcije Rusiji i obrnuto. Južni gasni tok je voljom EU koja je izvršila pritisak na Bugarsku da otkaže sporazum dovela do krize eneretike na Balkanu. EU i SAD projekotovale su plan uklanjanja Rusije sa Balkana ili smanjena uticaja. SAD, NATO, ali i EU prema Rusiji vode olbike hribirdong, ekonomskog i medijskog rata. Posledice se osećaju i na Balkanu jačanjem rusfobije. Rusofobija koja je danas na sceni u Evropi na Balkanu ima dublje značenje nego u doba “hladnog rata”. Ruski uticaj na Balkanu u vreme “hladnog rata” imao je hegemonističkog i ideološkog ali i ekonomskog karatera. Sada su nekadašnji “sateliti” SSSR postali “sateliti” SAD i NATO protiv Rusije, Rusija je sada ugrožena na svojim granicama i stvara se rusofobna “internacionala”. Dugi pritisci izolacije stvaraju velike barijere među narodima i osnove za teže konflikte i dugi period „pomirenja“ i obnove poverenja.

Nemačka protektor Ukrajine i Balkana

Rusija je početkom milenijuma planirala svoj uticaj kroz gasnu i energetsku politiku, širenjem svojih ekonomskih i drugih interesa u Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Republici Srpskoj i Crnoj Gori iGrčkoj .Obnova novog još opasnijeg “hladnog rata” Zapada i Rusije oko Ukrajine uticao je na odnose među državama na Balkanu uz pojačano delovanje islamskog radikalizma na Balkanu i regrutovanja ekstremista za fomracije ISIL-a. Zapad i SAD, ali i Nemačka su videle svoju šansu da se što više približe granicama Rusije. Nemačka je bez “opaljenog metka” postala jedan od protektora u Ukrajini, ali i na Balkanu dublje i značajnije nego u oba svetska rata. Nemačka ekonomski gospodari Balkanom, dok SAD su vojni protektori koji šire uticaj NATO na države Balkana protiv interesa Rusije.

Slovene i pravoslavce protiv Rusije?

Rusofobija dugo funkcioniše kao sistem Zapada prema Rusiji ,ali ne samo protiv nje jer je rusofobija i vid antislovenske strategije, koja u sebi nosi i fenomene okretanja slovenskih i pravoslavnih država i naroda članica EU i NATO protiv Rusije. Rusofobija je postala oblik ratovanja, vid diplomatije i koncepcija Novog poretka u Evropi. Na Balkanu rusofobija je razvijena u Hrvatskoj, BIH sem Republike Srpske, u Albaniji i Crnoj Gori Jak antiruski sindrom je i na Kosovu, a u usponu je i u Makedoniji nakon dolaska na vlast proamričkog marionete Zorana Zajeva sa albanskim koalicionim partnerima. Rusofobija se šiti kroz politiku NATO na Balkanu, ali i preko uloge EU. Srbija i Republika Srpska su ostale zainteresovane za saradnju sa Rusijom i  da se ne okreću protiv Rusije kroz sankcije ili druge oblike “neprijateljstva”. Zbog toga su Srbija i Republika Srpska pod velikim pritiskom. Širenje rusofobije na Balkanu slabi slovenski i pravoslavnih duh naroda koji se pod uticajem, EU i katoličko-protestantske poltike koja huška Balkan na Rusiju na opštu štetu naroda i država na Balkanu. Zapadni plan je da se u pritisku na Rusiju i Vladimira Putina udruže u pravoslavni narodi idržave balkana, katoličke i muslimanske zajednice koje bi pod okriljem SAD i NATO, ali i EU držale Rusiju što dalje od Balkana što se istorijski nije pokazalo kao realno. Srbiju očekuju teški pririsci da se “distancira” od Rusije, da svoje zakondavstvo preda EU i bez članstva u EU ali i da se na “meki način” odrekne Kosova u ime “viših ciljeva” Srbija se u narednih nekoliko godina “lomi” i od svojih nacionalnih interesa i od veza sa Rusijom. Na poltičkoj idruštvenoj sceni sve više u Srbiji biće ispoljavanja rusofobije sa podsecanjem da je mesto Srbiji u EU i NATO.

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *