RUŽA TOMAŠIĆ: Hrvatski i srpski nikad više

RUŽA TOMAŠIĆ: Hrvatski i srpski nikad više

12 septembra 2013

Ruza-Tomasic-Domovinski-rat-nije-gotov-a-Srba-je-u-Vladi-30-posto.-Nije-im-bas-tesko_ca_largePoslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ruža Tomašić u sredu je zatražila da se u ovom telu zaustavi inicijativa tretiranja hrvatskog jezika kao jednog od „srodnih jezika“, kao i protiv stava da Hrvatima u Bosni i Hercegovini nije potreban televizijski kanal na njihovom maternjem jeziku.

Obraćajući se poslanicima tokom jučerašnje debate u Strazburu koja se odnosila na donošenje rezolucije o ugroženim jezicima u Evropi i jezičkoj različitosti, Tomašić je rekla da je naročito osetljiva na ideju jezičke asimilacije i eliminacije hrvatskog jezika, aludirajući na lingvističku praksu u nekadašnjoj Jugoslaviji.

„Nažalost, danas postoji tendencija spajanja hrvatskog jezika sa srpskim kroz politički inženjering, iz čega nastaje hibrid „, rekla je Tomašić, inače lider Hrvatske partije prava „Dr. Ante Starčević“.

Ona je dodala da će rezolucija o kojoj se raspravlja zaustaviti takve pokušaje, upozoravajući da inicijative o stvaranju takvog „hibridnog“ jezika dolaze i od nekih viših zvaničnika i članova Evropskog parlamenta iz pojedinih zemalja, ocenjujući da takva politika vodi kulturocidu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran Pavičić says:

    Kao Srbin podržavam inicijativu gospođe Ruže Tomašić u Evropskom Parlamentu. Smatram da Hrvati ako su dosljedni zagovornici svog jezika trebaju da tuže Srbe i muslimane u Bosni i Hercegovini i Raškoj Oblasti za krađu intelektualne svojine koja se sastoji u tome da navedeni narodi koriste hrvatsko latinično pismo. Ukoliko Srbi i muslimani i dalje nastave da koriste hrvatsku latinicu da za to plaćaju naknadu Hrvatima.

  2. Zormark says:

    Reakciju g.Pavičića smatram kao loš vic. Latinica apsolutno nije hrvatska tekovina. Hrvatsko izvorno pismo je glagoljica. Hrvati su, kao i Srbi, prihvatili latinicu kasnije, s tim što je Hrvatima ona jedino pismo, a Srbima je alternativno. Da li su nama Srbima potrebna dva pisma jeste druga vrsta problema i ne bih sada o tome.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *