Ружић и Поповић у влади?

Ružić i Popović u vladi?

24 maja 2017

Lider Srpske narodne partije Nenad Popović mogao bi da bude novo lice u Vladi Srbije – saznaju „Novosti“.

Kako se s dolaskom novog premijera, koji će naslediti Aleksandra Vučića kad on preuzme funkciju šefa države, sprema i mini-rekonstrukcija Vlade, postoje izgledi da Popović zauzme neku od pozicija u izvršnoj vlasti.

Zasada se u stranačkim kuloarima ne pominje koji bi resor on mogao da preuzme, ali će personalno učešće šefa SNP u Vladi biti tema narednih dana. Uoči formiranja ove vlade spekulisalo se o tome da bi Popović, kao partner naprednjaka, mogao da bude na čelu Kancelarije za odnose s Rusijom.

Pošto je u međuvremenu osnovan Nacionalni savet za saradnju s Rusijom i Kinom, koji će voditi odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, nije isključeno da Popović dobije neku važnu ulogu upravo u tom telu.

Prema našim informacijama, postoje veliki izgledi da se kadrovsko osvežavanje ne završi samo s dolaskom Popovića u Nemanjinu 11. Naime, pojačanje u Vladi mogli bi da dobiju i socijalisti, pre svega zbog doprinosa koji su dali u Vučićevoj predsedničkoj kampanji, odnosno zbog velike mobilizacije svog biračkog tela.

Naši izvori tvrde da se kao najozbiljniji kandidat za funkciju u Vladi iz redova SPS pominje Branko Ružić, potpredsednik stranke. Još se ne zna da li će njemu biti namenjena ministarska fotelja ili neka druga pozicija u izvršnoj vlasti.

Ružić je u ranijem periodu često bio u sukobu s vrhom SNS, javno kritikujući poteze Vlade i premijera Vučića, ali su na talasu uspona odnosa dveju stožernih stranaka vladajuće koalicije očigledno utihnuli i personalni sukobi partijskih čelnika.

Kao korak u sklopu daljnjeg približavanja naprednjaka i socijalista, protumačeno je i postavljenje bivšeg gradonačelnika Vranja Zorana Antića za savetnika u Dačićevom kabinetu potpredsednika Vlade, iako je i on donedavno važio za buntovnika i nekog ko je u konstantnom sukobu sa SNS.

Uveliko se spekuliše o tome da bi funkcija u Vladi uskoro mogla da pripadne još jednom bundžiji iz SPS – Novici Tončevu. Njemu bi, kako tvrde naši izvori, mogla da pripadne funkcija državnog sekretara u nekom od resora.

Pritisci naprednjaka

Odluka o novom premijeru, a samim tim i novim imenima u Vladi, trebalo bi da bude doneta u danima oko 12. juna. Rastu pritisci vrha SNS na budućeg predsednika Srbije da mandat poveri nekome iz ove stranke, a kao najozbiljniji kandidati za tu poziciju iz redova naprednjaka pominju se biši ministar pravde Nikola Selaković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

D. M. – V. M. / Novosti

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *