Рузмарин – за бољи укус јела и здравље тела

Рузмарин – за бољи укус јела и здравље тела

20 јула 2017

Рузмаринов чај изузетно је делотворан против хроничног катара желуца, реуматских и обољења дисајних путева, тврде заговорници народне медицине, а препоручују га и за побољшање крвотока и варења, као и за смирење живаца. Рузмарин делује антиоксидативно, подстиче функцију јетре и жучи, лечи одузетост и обамрлост мишића, општу слабост и психичку изнуреност. Приписује му се и да јача потенцију.

У кулинарству, омиљен је зачин уз овчетину, свињетину, месо дивљачи. Његова арома побољшава укус супа и умака, а користе га и у производњи кобасица. Французи и Италијани кухињу не могу да замисле без рузмарина. У Енглеској и САД ова биљка се додаје и куваном кромпиру. Амерички кувари препоручују да се говедина пре печења натрља рузмарином.

Као зачин продаје се у листићима или праху. Листићи су богати етеричним уљима, миришу продорно, слично камфору, што многима не одговара, па га треба користити штедљиво. Најбоље је да се у јело стави стручак, а извади када јело добије одговарајући укус.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u