С-400 стиже у ТУРСКУ

S-400 stiže u TURSKU

12 jula 2019

Još dva aviona sa komponentama ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ sletela su na aviobazu „Murted“ u provinciji Ankara, javljaju mediji.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su počele isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj i da je sleteo prvi avion.

Televizija „Haber turk“ je javila da je sleteo i drugi avion sa komponentama za S-400, a zatim je i list „Eni Šafak“ napisao da je stigao i treći avion.Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije potvrdila je ove informacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da se isporuke vrše u skladu sa sporazumom.

Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Moskva i Ankara nalaze u tesnom kontaktu oko isporuka sistema.

„To je već sklopljen sporazum i isporuka se nastavlja. Procedure u vezi sa ovim sporazumom se nastavljaju. Ministarstvo odbrane je već obavestio javnost o isporuci. Nema nikakvih zastoja“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji.

Juče je turski list „Mili gazeta“ pisao da Ankara namerava da rasporedi prvu bateriju raketnih sistema S-400 na granici sa Sirijom.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se ugovor obustavi i da Turska umesto ruskih sistema kupi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja, ili čak i zabrane prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Biće veoma zanimljivo da li će SAD podstaći i inicirati proces izlaženja Turske iz NATO-a u svojoj velikoj ljutnji što njena članica nabavlja rusko naoružanje. Posle Turske još neke NATO-članice napustiće tu alijansu. Ne samo da im se ne isplati da plaćaju skupo članstvo toj vojnoj alijansi, i pritom nemaju vrhunsku protivraketnu i protivavionsku odbranu, nego još važnije je da NATO je napravljen da bi ratovao protiv Rusije. Kako će NATO članice da ratuju protiv Rusije i protiv njenih država-saveznica, a Rusija sad proizvodi i S-500 i ima drugo savremeno i veoma efikasno naoružanje. Vuna Kićo, ćorak sine, ne idi u NATO.

  2. Miroslav says:

    Šta će Turskoj S-400? Jel je ko napao avionima? To jr trebalo Srbiji 1999-e za vreme Nato Agresije na SRJ. Sad Nato ima u rukama moćno rusko oružje koje će završiti kod Jevreja na ispitivanju. Kad ga dešifruju Rusi će ga moći samo baciti na otpad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *