С.О.С баскет

S.O.S basket

20 juna 2015

antonije-kovacevic-1355339770-240709Piše: Antonije Kovačević

O srpskom fudbalu sve je odavno rečeno. Nema mu spasa, i tačka. Ako ćemo iskreno i pošteno, ta jurnjava za krpenjačom nikad i nije bila nacionalni sport (bar ne od doba Tirketa, Moše i junaka iz Montevidea), već prvenstveno poligon za kurčenje partijskih buljaša i velikaša.

O košarci ću danas, sportu u kojem nada još tinja, klinci rastu, skaču i zakucavaju, klubovi nam nisu šesta evropska liga, ukratko – nešto se dešava. Ali, ko za maler, ima diletanata koji bi da nam i to malo preostalog sportskog ponosa ugase. Šmekerski, štiklom, k’o pikavac.

Slušam ovih dana i ne verujem kako nam se vaskoliki košarkaški radnici, klubaši svima znani, iščuđavaju nad činjenicom da im je regionalna liga u vlasništvu nekakvih privatnika iz Slovenije i Hrvatske. Tobož, to ne sme da bidne, i kako je uopšte moglo da se desi da nam kapu kroje tamo neki Zmago i Lisac, koji se ne krste sa tri prsta?! Slučajno, baš u klimaksu tog prenemaganja i zapomaganja videh kod Tegeltije na SOS-u snimak koji datira iz 2004. godine…

A na njemu ista ta ekipa narikača sedi za jednim stolom sa narečenim Slovencima i Hrvatima, plus Đorđijem Bartomeuom (privatnik iz Katalonije), i radosnim rukohvatima proslavlja ulazak srpskih klubova u novo blistavo poglavlje balkanske košarkaške zbiljnosti – ABA ligu! Čović, Divac, Žika Pauk, Babić Hemofarm… svi vedri i zagledani u budućnost, kao dete kad prvi put šora u šolju umesto prerasle noše.

„S ovakvim sporazumom je pobedila košarka i njen interes, naše nacionalne, a i regionalne. Ko to još ne može da shvati, verujte mi da će vrlo brzo shvatiti“, reče tom prigodom Čović, tada predstavnik fabričkog kluba FMP.

Danas isti taj Nebojša tvrdi da je „interes regionalne lige iznad ličnih interesa“ i da ABA liga ne treba da ima privatne vlasnike. Kuku lele, pa kom Čoviću sad da verujemo, onom iz 2004. ili ovom danas?

S druge strane, Duško Vujošević, koji je te famozne 2004. takođe bio trener, bolje reći sve&svja KK Partizan, gle čuda, podržava ABA ligu, utisak je samo zato što je ne podržava Čović.

Ni jedan ni drugi, čini mi se, ne vide dalje od sopstvenog nosa i klupskog dresa, a ponajmanje razmišljaju o interesu srpske košarke.

A interes srpske košarke u ovom slučaju glasi: Da se vrati značaj nacionalnoj ligi tako što će ŠAMPION SRBIJE igrati u Evroligi, a to pravo će kroz regionalnu (ABA, DŽABA ili KOJU GOD) ligu dobiti još jedan ili dva srpska kluba, u zavisnosti od rezultata.

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *