Sa Balkana ilegalno nestalo više od 111 milijardi dolara

Sa Balkana ilegalno nestalo više od 111 milijardi dolara

5 juna 2013

dollars460U Vašingtonu na Kapitol Hilu je održana diskusija pod nazivom: „Ilegalni odliv novca, strana pomoć, Hrvatska i balkanski putevi: Pretnja ljudskim pravima, ekonomiji i sigurnosti“.

Kako prenosi portal Glasa Amerike, među govornicima su bili predstavnici Adriatic instituta za javnu politiku, kao i vladinih i nevladinih organizacija koje se bave istraživanjem ilegalnog odliva koji škodi ekonomijama i sigurnosti balkanskih zemalja.

Na panelu su iznete zapanjujuće cifre: iz balkanskih zemalja se u periodu od 2001.-2010. godine odlilo više od 111 milijardi dolara u ilegalnim radnjama putem kriminala, korupcije, i izbegavanja poreza, i završilo na računima u inostranstvu.

Prema podacima organizacije Global Financial Integrity, hiljadu milijardi dolara ilegalnog odliva novca dolazi iz ekonomija u razvoju. Sto milijardi se uliva u te zemlje putem strane pomoći. Prema jednostavnoj računici, to znači da je odnos strane pomoći i ileganog odliva 10:1.

– Zato, ako se zapitate zašto je nekoj zemlji još uvek potrebna strana pomoć, odgovor je jer novac ilegalnim putem ide napolje – naglašava Tom Kardamone, direktor američke organizacije Global Financial Integrity i bivši izvršni direktor Centra za kontrolu oružja i neproliferaciju.

U intervjuu za Glas Amerike on kaže da postoji čitav niz načina da se novac prebacuje, krije i pere.

– U balkanskim zemljama postoje slabi sistemi vlade i nadgledanja, pogotovo kada se radi o odlivu novca iz vladinih računa ili trgovine deonica sa pogrešnom vrednosti, što je na neki način u domenu carinske službe. Među mnogobrojnim mehanizmima ilegalnog odliva novca su tajni bankovni računi, korporacije koje tajno vrše transakcije, poreska utočišta sa gotovo nikakvim regulativama. Sve te sisteme veoma lako mogu koristiti korumpirani pojedinci, kompanije, oni koji žele oprati novac od kriminalnih aktivnosti. Lako je ilegalno iznijeti novac iz ekonomija zemalja u razvoju – kaže Tom Kardamone.

U periodu od 2001.-2010., iz balkanskih zemalja se odlilo 111,8 milijardi dolara. I to ne uključuje transakcije napravljene u gotovini. Na primer iz BiH se odlilo 8,3 milijardi dolara, što je u procentima 46 odsto bruto nacionalnog dohotka. U Crnoj Gori, na primer, ta je suma 6,2 milijarde dolara ili 138 odsto bruto nacionalnog dohotka, a u Hrvatskoj je odliv novca bio u iznosu 15,2 milijarde dolara ili 25 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Glas Amerike dalje javlja kako su u veliki deo tih šema bile umešane austrijska banka Hypo Alpe Adria, kao i banka u Lihtejnštajnu.

Tom Kardamone kaže da je teško utvrditi koliko je od tog novca povezano sa terorizmom.

– To je teško reći, jer je vlasništvo nad kompanijama tajno na mnogim mestima. Teroristička ćelija nekad može imati kontrolu nad kompanijom koja vrši transakcije, i koja ima bankovni račun. Zato je jedna od stvari koje zagovaramo javni registar vlasnika kompanija, odnosno onih koji imaju financijske koristi od njih. Sada te informacije nisu javne, ali zemlje G8 o tome sada govore i nastoje to učiniti jednom globalnom normom – kazao je on.

U region Balkana su se, kako se navodi, ulile i ogromne sume ruskog novca u gotovini. Balkan je atraktivna ruta za kokain, koji se prebacuje iz Južne Amerike u zapadnu Evropu, ili iz Afganistana, preko Irana i Turske, kroz Srbiju, Crnu Goru, BiH, do zapadne Evrope.

Balkan je ruta i za trgovinu oružjem, kao i trgovinu ljudima. Prema raspoloživim podacima, od milion žena koje su žrtve trgovine ljudima, 200 hiljada njih ide preko Balkana.

Nataša Srdoč, suosnivač i predsedavajuća Adriatic instituta za javnu politiku iz Rijeke, kaže da BiH i celi region Balkana imaju sličan problem, a to je nedostatak nezavisnih sudija i transparentnog sudstva.

Srdoč je u aprilu poslala otvoreno pismo nemačkoj kacelarki Angeli Merkel sa jakom preporukom da Njemačka blokira ulazak Hrvatske u EU jer ekonomija te zemlje nije konkurentna zbog visoke stope korupcije i izbegavanja poreza.

Ona naglašava da se sistemi vladavine zakona u balkanskim zemljama moraju promeniti.

Hrvatski korumpirani političari i grupe organizovanog kriminala izvlače koristi od takozvane balkane rute koja kreće iz Afganistana i Pakistana preko Irana i koja se koristi za krijumčarenje heroina, oružja, te devojaka i dece u Evropu.

Nekoliko balkanskih kriminalaca visokog profila koji su uhapšeni u februaru 2012 u Španiji su imali zvanične hrvatske pasoše. Istraga je vodila do hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova, ali nijedan zvaničnik na visokom nivou nije bio proglašen odgovornim, prenosi Glas Amerike.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *