ШТА ТО РАДЕ ШПАНЦИ? Састанак који нико није очекивао!?

ŠTA TO RADE ŠPANCI? Sastanak koji niko nije očekivao!?

30 januara 2020

Šef diplomatije EU Žozep Borel stigao je u prvu zvaničnu posetu našem regionu. U Prištini se sastao sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem. Borel je preneo da je priznanje (samoproglašene) nezavisnosti Kosova individualan stav svake države članice Unije.

Žozep Borel je rekao da je došao u Prištinu kako bi ponudio saradnju Evropske unije i poverenje u Brisel, u nadi da će ostvariti dobru saradnju u budućnosti, preneo je Javni servis.Naslednik Federike Mogerini je rekao da EU nije kompletna bez Balkana. Prioritet je okončanje konflikata, što obezbeđuje sigurnost i stabilnost za sve, što je i interes EU.

Predsednik privremenih institucija Kosova Hašim Tači je istakao da je jedinstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država ključ za postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine. Borel, međutim, ima drugačije mišljenje.

„Postoji pet evropskih zemalja koje ne prepoznaju Kosovo i moj zadatak nije da ih ubedim da ga priznaju. EU prepoznaje Kosovo, a ja predstavljam EU, a ne jednu zemlju, i ponašam se kao predstavnik Unije“, ukazao je Borel.

Prema njegovim rečima — ono što EU vidi i prepoznaje jeste odnos između Beograda i Prištine, koji mogu da reše samo te dve strane.

„Do rešenja može da se dođe samo međusobnim dijalogom“, dodao je Borel.Hašim Tači se zauzeo za što brže ukidanje viza za žitelje Kosova. Borel je na to rekao da su, što se Evropske komisije tiče, u Prištini ispunili sve tehničke uslove za odobrenje vizne liberalizacije.

Španski diplomata se nakon susreta sa predsednikom privremenih institucija Kosova sastao sa političkim predstavnicima Albanaca, Srba i drugih partija zastupljenih u parlamentu privremenih institucija.

Borel se upoznao i sa realizacijom investicije Evropske unije od više desetina miliona evra za prečišćavanje vazduha u postrojenjima za proizvodnju struje u Obiliću.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *