ŠABAS: Brionski transkripti veoma jak argument

ŠABAS: Brionski transkripti veoma jak argument

15 marta 2014

vilVilijam Šabas, član srpskog pravnog tima u usmenoj raspravi pred Međunarodnim ocenio da su Brionski transkripti veoma jak argument.

„U tužbi Hrvatske nemamo ekvivalent jednog takvog dokaza kao što je zapisnik sa Briona“, izjavio je Šabas RTS-u.

Sastanak na Brionima je, prema njegovim rečima, veoma zanimljiv jer daje mnogo indicija o nameri, a ključni dokaz u svakom postupku za genocid jeste dokaz da je postojala namera da se taj zločin izvrši.

„Da je na tom sastanku (tadašnji hrvatski predsednik Franjo) Tuđman govorio samo o vojnim pitanjima, to nam ne bi bilo od velike pomoći, ali njegove izjave su zapravo instrukcije i pokazatelji“, objasnio je Šabas.

On je naglasio da se srpski argumenti ne oslanjaju samo na sastanak na Brionima, ali da, imajući u vidu Tuđmanov karakter, izjave koje je davao, prirodu napada na Krajinu i zločine koji su usledili, „ima dovoljno elemenata za zaključak da su Brioni kao nekakav kišobran koji pokriva sve što se dogodilo“.

Komentarišući to što je ključni dokaz srpskog tima odbačen u žalbenoj presudi hrvatskom generalu Anti Gotovini pred Haškim tribunalom, Šabas je priznao da žalbena presuda „ne pomaže“, ali da u prilog srpskoj tezi ide prvostepena presuda, kojom je Gotovina osuđen na 24 godine zatvora.

„Ono što mi ovde tvrdimo jeste da ta žalbena presuda ima mnogo slabosti“, rekao je on, podsećajući da su od petorice sudija žalbenog veća dvojica oštro kritikovali slabosti oslobađajuće presude.

„Mi hoćemo da sudije MSP pažljivo pogledaju obe presude i možda da iz prvostepene presude izvuku zaključke koje su troje sudija žalbenog veća ignorisali, i moraće da se opredele koja im se verzija čini tačnom“, rekao je kanadski profesor.

On je ukazao da je, od ukupno osam sudija prvostepenog i žalbenog veća zajedno, petoro smatralo da je Gotovina kriv, a svega troje da je nevin.
Šabas je ocenio i da je po Hrvatsku veoma loše to što je ignorisala zločine počinjene tokom akcije „Oluja“.

„To nije sama suština ovog spora, ali je veoma loše po Hrvatsku. Mislim da su sudije MSP veoma svesne toga da ovaj predmet ima veliki politički i istorijski značaj. Ne znam kako će odlučiti, ali ima nešto nelogično u hrvatskom pogledu na prošlost, pre svega zbog činjenice da nisu nikada nikoga izveli pred lice pravde za zločine u ‘Oluji'“, rekao je on.

Kanadski profesor je napomenuo da je jedna od stvari na koje srpski tim želi da ukaže svetskoj javnosti ta „da je u pitanju velika nepravda u činjenici da se napadom na Srbe iz Krajine nikada nijedan sud nije adekvatno pozabavio.“

On je primetio da između srpske i hrvatske tužbe postoje znatne razlike, pošto se bave različitim vremenskim periodima i različitim vrstama oružanih sukoba.

„Ono što Srbija ovde pokušava da uradi jeste da pokaže da su napadi na krajiške Srbe po prirodi drugačiji nego što je bila, recimo, opsada Vukovara; da je u ratu 1991. godine počinjeno mnogo zločina, ali da su oni posledica oružanog sukoba, a ne planirani napad koji treba da prouzrokuje trajno uklanjanje stanovništva s neke teritorije“, rekao je Šabas.

U MSP u Hagu je danas izlaganjem srpskog pravnog tima završena prva runda usmene rasprave u sporu između Srbije i Hrvatske.

Predstavnici srpskog pravnog tima predstavili su tokom protekle sedmice protivtužbu Srbije u kojoj su detaljno opisani masovni zločini i genocid nad Srbima koji su izršile zvanične hvatske oružane snage na čelu sa državnim rukovodstvom predvođenim predsednikom Tuđmanom.

Šabas je svoj deo izlaganja posvetio dokazivanju genocidne namere Hrvatske koju potkrepljuju Brionski transkripti sastanka Tuđmana s vojnim vrhom Hrvatske na kojem je planirana „Oluja“, za koje srpski tim smatra da su glavni dokaz genocidne namere.

Transkript obuhvata i ključnu Tuđmanovu rečenicu da „Srbima treba zadati takav udarac da praktično nestanu“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *