Sabo spašava sebe i uvaljuje SDP

Sabo spašava sebe i uvaljuje SDP

27 marta 2014

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Bez obzira što su hrvatski suci u stanju doista svašta napraviti, što su oni i službeno među najgorima u Europskoj uniji, objektivno, USKOK ima u rukama vrlo slab slučaj protiv Željka Sabe. Nije stoga uputno isključiti mogućnost da bi Županijski sud u Osijeku vukovarskog gradonačelnika čak oslobodio optužnice za mito. To što je Sabo, u zamjenu za njezin glas, nudio HDZ-ovoj gradskoj vijećnici članstvo u nadzornom odboru Borova i još neke razmjerno nevažne pozicije, o čemu postoji audio zapis, odmah treba zaboraviti. Riječ je o sasvim normalnoj komunikaciji kad se s nekim želi faktično sklopiti koaliciju. Sasvim je sigurno identičan bio razgovor čelnih ljudi HDZ-a u Vukovaru i SDP-ovog otpadnika Željka Pinjuha, nakon čega im se on pridružio, pa je izabran za predsjednika gradskog vijeća. Jedina je razlika što u javnost nije procurila snimka na kojoj bi se čulo kako HDZ-ovci pridobivaju Pinjuha, obećavajući mu prilično respektabilnu dužnost.

Za Sabu je potencijalno opasno samo njegovo hvastanje da ga neki poduzetnici pitaju koliko košta mandat vijećnika, deset, 20, 50 tisuća kuna. Moglo bi to sugerirati da je gradonačelnik toliki iznos htio isplatiti HDZ-ovki, ali to se, znamo, nije dogodilo. Niti je ugovarana precizna cifra, a niti mjesto i termin predaje novca Mariji Budimir. Sabo, dakle, može komotno reći da se pred njom samo pravio važan, blefirao, kako se to radi u političkim razgovorima, želeći doznati do kuda je ona spremna ići. Međutim, gradonačelnik namjerava izbjeći suđenje, odlučio je pokušati se nagoditi s USKOK-om. Vjerojatno misli da je sudski postupak ipak rizičan i da bi mogao okončati bezuvjetnom zatvorskom kaznom duljom od mjesec dana, čime bi mu automatski prestao mandat gradonačelnika. No, ako se Sabo uspije nagoditi za uvjetnu kaznu, što podrazumijeva priznanje krivnje, spasio bi sebe, ali bi na taj način prouzročio goleme probleme SDP-u.

Predsjednik te stranke Zoran Milanović i jučer je govorio da su oni drukčiji, da ne otimaju niti falsificiraju diplome. Valjda niti ne kupuju gradske vijećnike. U slučaju da Sabo prizna da je htio podmititi Mariju Budimir, Milanović će, da bi iznova dokazao da su drukčiji od HDZ-a, morati nešto učiniti sa čovjekom koji je SDP-u u Vukovaru donio dvije blistave pobjede. HDZ-ovim biračima savršeno je svejedno je li njihova stranka kažnjena zbog korupcije i je li diplomska radnja glavnog tajnika doslovno kopirana.

Niti javnost nije toliko stroga prema HDZ-u, od njih se ovakve stvari gotovo očekuju. Puno se više pisalo o Marini Lovrić Merzel nego o HDZ-ovoj presudi. Skoro nitko, primjerice, ne zdvaja zato što se virovitičkom gradonačelniku, HDZ-ovcu Ivici Kirinu upravo sudi jer je bio dio korupcijske hobotnice Fimi Media. To nekako ide pod normalno.

Tako bi se s vremenom počelo percipirati i SDP, kad bi izostala Milanovićeva reakcija na eventualnu Sabinu nagodbu. I to unatoč mogućem gubitku vlasti u Vukovaru.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *