Sabor SPC neće razmatrati kažnjavanje mitroploita Amfilohija i vladike Atanasija

Sabor SPC neće razmatrati kažnjavanje mitroploita Amfilohija i vladike Atanasija

14 maja 2013

AmfilohijeSinod Srpske pravoslavne crkve utvrdio je danas „radnu verziju“ dnevnog reda predstojećeg redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, koji počinje u utorak, 21. maja, a prema kojem ne treba očekivati sankcionisanje mitropolita Amfilohija i vladike Atanasija.

Prema radnoj verziji dnevnog reda, naime, ne treba očekivati da će zasedanje najvišeg crkvenog organa biti na bilo koji način spektakularno, pa ni da će arhiepiskopu Cetinjskom i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i penzionisanom vladiki Atanasiju Jevtiću biti izrečene bilo kakve kazne zbog njihovih izjava na beogradskom mitingu povodom neprihvatanja briselskog sporazuma, rečeno je u Beogradskoj patrijaršiji.

Poznavaci crkvenih prilika, tim povodom ukazuju da kažnjavanje mitropolita Amfilohija ne dolazi u obzirom s obzirom na to da je reč o crkvenom velikokodostojniku koji je veoma uticajan u Crkvi, a mnoge vladike su njegovi i đaci vladike Atanasija, pa bi to, kažu, ipak bio „preveliki zalogaj za Crkvu“.

Izvesno je, međutim, da će državno – crkveni odnosi, odnosno Kosovo i Metohija biti tema predstojećeg Sabora, jer je patrijarh, kao prvi među jednakima, u obavezi da obavesti arhijereje o svojim susretima sa državnim vrhom. Inače, u principu majski Sabor se posvećuje izveštajima o radu eparhija.

Takođe, biće reči o izboru episkopa za Eparhiju žičku i zvorničko-tuzlansku, zatim umirovljenje mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kao i stanje u eparhijama u dijaspori – Švajcarskoj, Austriji, Buenos Ajresu. . . Redovne teme prolećnih zasedanja su i izveštaji o stanju Hrama Svetog Save i stanju veronauke u školama, obeležavanju Milanskog edikta. Episkopi će sigurno razgovarati i o „slučaju Kačavenda“, iako ta tema neće biti i formalno na dnevnom redu.

Dužinu trajanja majskog zasedanja crkvene skupštine u ovom trenutku niko ne može da predvidi jer, kako kažu u Patrijaršiji, u njoj učestvuje 40 vladika, a tema je mnogo.

Ranije je potvrđeno da će mitropolit Amfilohije predložiti Saboru da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi svecem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *