Сабор СПЦ: Познати центри моћи притискају Србију да се одрекне Косова и Метохије

Sabor SPC: Poznati centri moći pritiskaju Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije

21 maja 2023

Kosovo i Metohija zavetna je srpska zemlja i neotuđivi sastavni deo Srbije, a samoproglašena nezavisnost te pokrajne nema uporište ni u pravu, ni u moralu, ni u istoriji, saopšteno je posle Sabora Srpske pravoslavne crkve.

IZ SPC su upozorili da se iz poznatih centara moći vrši pritisak bez presedana na Srbiju da prizna ilegalnu nasilnu secesiju i da ga se tako sama zauvek dobrovoljno odrekne.„Stoga Sabor upućuje apel nadležnim međunarodnim instancama za zaštitu svetinja, naroda i imovine pravoslavnih Srba na njihovim vekovnim ognjištima, kao i poziv kosovskim Albancima za saživot u miru i međusobno poštovanje, sledujući pritom jevanđelskom pozvanju Crkve da traži mir i da ga svedoči svima, bez obzira na veru i naciju“, navodi se u saopštenju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Tokom svog zasedanja, Sabor je upriličio posetu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa kojim su posebno razgovarali o tekućim i predstojećim pritiscima koji se tiču dijaloga Beograda i Prištine.

„U razgovoru sa predsednikom naglašeno da je jedinstvo naroda, pogotovu u vremenima velikih iskušenja, stub očuvanja države i nacionalnih interesa i da Crkva ima izuzetnu ulogu u očuvanju tog jedinstva“, piše u saopštenju SPC.

Stradanje UPC

Sabor je, takođe, posvetio pažnju i duhovnim i geopolitičkim posledicama sukoba u Ukrajini.

„Posebno je razmatrana tema stradanja Ukrajinske Pravoslavne Crkve od strane aktuelnih vlasti u Kijevu, oduzimanje njene imovine, hramova i manastira, raseljavanje monaha, progon pojedinih arhijereja i lišavanje njenih pripadnika osnovnih ljudskih prava i sloboda garantovanih međunarodnim konvencijama“, navodi se i doadje da ovim povodom Sabor ponovo podiže svoj glas u zaštitu obespravljene i progonjene jednoverne braće.

SPC je apelovala na relevantne međunarodne institucije da spreče ovu nepravdu.

Završen spor između SPC I MPC

Spor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) rešen je danas, 20. maja, poručeno je iz SPC.

Konačna faza u prevazilaženju sporova SPC i MPC nastupila je pošto je Pravoslavna ohridska arhiepiskopija pripojena Sinodu Makedonske pravoslavne crkve-Ohirdske arhiepiskopije, saopštio je Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) po završenom zasedanju.

Do spora dve crkve došlo je kada se MPC nekanonski izdvojila iz SPC, iz autonomnog statusa proglasivši sebe sasvim samostalnom, što SPC a ni ostale pravoslavne crkve nisu priznale.

Nakon dugogodišnjeg odbijanja MPC da se vrati u prethodni status, formirana je Pravoslavna Arhiepiskopija Ohridska kao autonomna u okviru SPC.

„Sabor je doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji ove autonomne Crkve od strane SPC i njenom integrisanju u Sinod MPC u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinoda sve tri crkvene strukture“.

Zasedanje u atmosferi tuge

Ovogodišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, koje je održano u Hramu Svetog Save u Beogradu, od 14. do 20. maja, proteklo je u atmosferi opšte tuge i zatečenosti našeg društva ubistvima dece i mladih ljudi u Beogradu i Mladenovcu, saopštila je Informativna služba SPC.

„Tim povodom Sabor upućuje izraze saučešća roditeljima postradale dece i njihovim srodnicima i prijateljima. Užasnuti erupcijom zla u prostoru za koji smo smatrali da je najsigurniji, a sa druge strane, nadahnuti primerima mučeničkog herojstva naše dece i njihovog čuvara, kao i hrišćanskim dostojanstvom njihovih roditelja i nastavnika, molimo se Bogu mira i čistote da upokoji duše postradalih, ali i da u našem društvu prestane promocija razvrata i nasilja koja duše naše dece pretvara u pogodno tle za razvoj svakog zla“, piše u saopštenju Sabora.

Umesto Porfirija u Zagrebu izabran episkop Kirilo

Za administratora upražnjene Eparhije zagrebačko-ljubljanske umesto dosadašnjeg administratora, patrijarha srpskog Porfirija, izabran je episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, dok je dosadašnji vikarni episkop marčanski Sava, izabran za vikarnog episkopa banjalučkog Jefrema, sa dosadašnjom titulom.

Izvor: rt.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. Smrdevit Posavski says:

  licemeri masonski, bili ste deo covid agende skupa sa fasistima sa Zapada, primili ste dolare od Rotsilda. Sada glumite rodoljube, bando jevrejska.

 2. persida says:

  Pravoslavna crkva laze. Vucic i njegova vladajuca klika su vec prodali Kosovo, pa nema ni potrebe da Srbiju iko pritiska u tom smislu.

  • Aljbin Kurti says:

   Prodalji su, prodalji.

  • Jedan tamo,ne znaš ga ti... 🖕 says:

   Ti si, dakle, neki totalni, kumrovački degenerik!

 3. Gagi says:

  Crkva je postala samostalna i nezavisna kompanija. Sve sto je bilo narodno i sto je narod donirao i izgradio, to je sada neotudjivo vlasnistvo te kompanije. To pokazuje i njihov odnos prema narodu, imaju cenovnik svojih usluga kao svaka druga firma. Bas isto su postupili kao komunisti, sve sto je narod stvorio oni su kapitalizovali za sebe i preveli u svoje vlasnistvo. Narod nema vise nista svoje, sve mu je oteto i otudjeno. Iluzorno je vise ponavljati sta je sve poklonjeno kurvatskim kompanijama u Srbiji, kao sto sam komentarisao ranije, Srbija je rascerecena i razvaljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *