SAČUVANI OD ZABORAVA: Koga su sve vođe htele da izbrišu iz istorije

SAČUVANI OD ZABORAVA: Koga su sve vođe htele da izbrišu iz istorije

6 фебруара 2014

gebPogubiti „raskolničko đubre“, a onda ukloniti sve tragove njegovog postojanja – recept je koji je severnokorejski lider Kim Džong Un primenio na svom teči, nekad najbližem saradniku Džang Song Teku. Isti manir su svetski diktatori koristili mnogo puta pre njega, u želji da imena protivnika izbrišu iz istorije, ali ih istorija, jača od bilo kog pojedinca, ipak nije zaboravljala.

Nikolvaj Ivanovič Ježo

Ježov je bio sovjetski političar i obavještajac, direktor tajne policije od 1936. do 1938, fanatični Staljinista i jedan od glavnih izvršilaca Velike čistke. Bio je poznat po svojoj bezobzirnosti i surovosti, ali je njegova aktivnost na kraju poprimila takav stihijski karakter da je i sam Staljin zaključio da od nje ima više štete nego koristi.

Smenio ga je 1938, a onda osudio za izdaju i pogubio. Zbog sklonosti razvratu i sadističkim ispadima, Ježov je bio jedan od najomraženijih sovjetskih političara, a posle pogubljenja je postao i predmet jedne od najpoznatijih kampanja “brisanja iz sećanja” (damnatio memoriae). Među istoričarima je poznat kao “Nestali komesar”.

Jozef Gebels

Gebels je bio jedan od najbližih saradnika Adolfa Hitlera, minister propaganda nacističke Nemačke, cenjen zbog svog entuzijazma, ideja i žestokog antisemitizma. Pripadao je najužem krugu firerovih saradnika, pa mu je povereno id a nakon što je Hitler izvršio samoubistvo, učestvuje u spaljivanju njegovog tela.

Hitler je, kao i Staljin, bio poznat po svom običaju da “briše” ljude koji mu više nisu bili u milosti, ali nikad nije razjašnjeno zašto je Gebels nestao sa čuvene fotografije iz 1937. načinjene u kući nemačke filmske stvarateljke Leni Rifenštal.

Lav Trocki

Kao lider boljševičke revolucije, Trocki je bio jedna od najuticajnijih figura ranog Sovjetskog Saveza, ali pošto mu se ideologija razišla sa sabornikom revolucionarom Vladimirom Lenjinom, radilo se na tome da se izbriše svaki pomen njegovog imena u vezi sa revolucijom.

Lenjin ga je proglasio “nitkovom” 1917, iako se od menševika vratio boljševicima, Staljin ga je posle Lenjinove smrti obrisao sa svih zvaničnih fotografija, a kasnije i proterao iz Sovjetskog Saveza.

Bo Gu

Kineska komunistička partija je pod vođstvom Mao Cedunga jedan od glavnih oslonaca imala u Bo Guu. Iako je dugo bio jedan od Maovih bliskih saradnika, zbog nekih pogrešnih političkih odluka tokom vojne konferencije Zunji, u toku Velikog marša, Bo Gu je kritikovan i smenjen sa pozicije 1935. Veruje se da je upravo ovo dovelo do njegovog uklanjanja sa fotografije.

Gregorij Neljubov

Neljubov je bio sovjetski kosmonaut, koji je izabran za učešće u svemirskom program jer je bio “izuzetna osoba, sjajan pilot i sportista”. Bio je jedan od osnivača grupe kosmonauta poznaith pod imenom “Šestorka iz Sočija”, a veruje se da je bio treći ili četvrti čovek u svemiru, mada neki tvrde da je bio i prvi.

Međutim, izbačen je iz programa zbog problema sa alkoholom koji su prouzrokovali niz incidenta, zbog čega je i obrisan sa zvaničnih fotografija i dokumenata.

(Blic)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u