SAD: 6.000 ruskih vojnika kontroliše Krim i još se pojačavaju

SAD: 6.000 ruskih vojnika kontroliše Krim i još se pojačavaju

3 marta 2014

ukraine russian army dhdhsRusija ima potpunu operativnu kontrolu nad Krimom, trenutno je tamo 6.000 ruskih vojnika, a stižu pojačanja, rekao je neimenovani zvaničnik SAD.

Američki zvaničnici su novinarima preneli i da postoje „etnički sukobi na istoku Ukrajine“ i da se sa posebnom zabrinutošću prati situacija u Harkovu.

Objavljeno je i da će američki državni sekretar Džon Keri otputovati u utorak u Kijev, kako bi razgovarao sa predstavnicima prelaznih vlasti u Ukrajini.

Kerijeva poseta najavljena je u trenutku kada zapadne sile razmatraju kako da odgovore na rusku vojnu intervenciju na Krimu.

Državni sekretar Keri nagovestio je mogućnost uvođenja ekonomskih sankcija, zabrane izdavanja viza, zamrzavanje bankovnih računa i uvođenja trgovinskih i investicionih penala.

Istovremeno, sa Krima stižu vesti da se su se autonomnim vlastima, posle prebega novopostavljenog komandanta ukrajinske mornarice Denisa Berezovskog, priklonili još neki zvaničnici policije i vojske.

Kako piše „Raša tudej“, zakletvu „pred narodom Krima“ položili su šef službe bezbednosti Krima Petjor Zima, šef odeljenja za unutrašnje poslove Krima Sergej Abisov, prvi čovek sektora za vanredne situacije Sergej Šakov i v.d. šefa pogranične slžbe Viktor Meljničenko.

O situaciji u Ukrajini su telefonom razgovarali predsednik Rusije Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel. Putin je rekao da su ruski potezi „primereni situaciji“, dok je Merkelova rekla da ruska strana krši međunarodno pravo.

Kako je saopšteno iz Berlina, Putin je prihvatio formiranje kontakt grupe za Ukrajinu. Taj predlog su tokom dana izneli brojni zvaničnici EU.

Tokom večeri su razgovarali i britanski premijer Dejvid Kameron i američki predsednik Barak Obama, a Kameron je na Tviteru naveo da su se složili da su „ruski potezi neprihvatljivi i da će Rusija morati da plati cenu, ako ne promeni kurs“.

Cameron tweet

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jasta says:

    Ja ovde nista ne razumem.Da li je Krim zauzela ruska ili pro-ruska(odbegla Ukrajinska) vojska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *