SAD: Branićemo Japan ako Kina pokuša da joj otme teritoriju

SAD: Branićemo Japan ako Kina pokuša da joj otme teritoriju

5 aprila 2014

130107122338-09-chuck-hagel-story-topAmerički sekretar za odbranu Čak Hejgel obećao da će SAD ispuniti svoje bezbednosne obaveze prema Japanu.

Ova izjava Hejgela stiže nakon što je ruska intervencija u Ukrajini izazvala zabrinutost u tom regionu gde, takođe, postoje teritorijalni sporovi.

Hejgel je tokom dvodnevne posete Japanu, upriličene u okviru turneje po Aziji, rekao da je ruska aneksija Krima izazvala zabrinutost među američkim saveznicima u oblasti Pacifika i drugim delovima sveta.

Japan i Kina se spore oko arhipelaga u Istočnom kineskom moru i neki analitičari su upozorili da bi postupak Rusije u Ukrajini mogao ohrabriti Kinu ili druge sile da jednostranim potezima pokušaju da reše teritorijalne sporove.

„To je prilično predvidiva …reakcija, ne samo zemalja u ovoj oblasti, ovom regionu, već širom sveta. To neminovno zabrinjava države“, kazao je Hejgel novinarima pre sletanja u vazduhoplovnu bazu Jokota u Japanu, preneo je AFP.

On je istakao da su veze SAD i Japana u oblasti odbrane proteklih godina ojačane i da SAD u toj zemlji imaju napredni avion za nadgledanje, a u toku ove godine planiraju da tamo pošalju drugi radar za rano upozoravanje.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *