SAD će bankrotirati sredinom oktobra?

SAD će bankrotirati sredinom oktobra?

26 septembra 2013

dollar-gaspVlada SAD neće biti u stanju da posle 17. oktobra normalno izmiruje svoje obaveze s obzirom na postojeću gornju granicu javnog duga, upozorio je danas američki ministar finansija, Džejkob Lu.

On je, u obraćanju Kongresu, rekao da će nakon višemesečnog „žongliranja sa potrošnjom, zarad ispunjenja vladinih obaveza bez dodatnog zaduživanja, ove vanredne mere do tog datuma biti iscrpljene“, što će ostaviti ministarstvo finansija sa samo 30 milijardi dolara u kešu, prenosi Frans pres.

„Ovaj iznos će biti daleko manji od neto rashoda u određenim danima, koji bi mogli dostići čak 60 milijardi dolara. Ako nemamo dovoljno novca u rukama, biće nemoguće da, po prvi put u istoriji, SAD ispune sve svoje obaveze“, dodao je on.

On je pozvao Predstavnički dom da poveća zakonsku gornju granicu javnog duga, koja je u maju određena na 16.700 milijardi dolara.

„Podizanje granice zaduživanja ne povećava vladinu potrošnju, već samo omogućava trezoru da plati rashode koje je Kongres već odobrio“, dodao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *