SAD čuvaju „najgoru“ tajnu Saudijske Arabije

SAD čuvaju „najgoru“ tajnu Saudijske Arabije

27 marta 2014

2941798-3x2-940x627Najsveobuhvatnija studija udžbenika Saudijske Arabije koju je ikada zatražila vlada SAD završena je 2012. godine, ali Stejt department do danas nije objavio detalje javnosti, piše The Daily Beast.

Dok se predsednik SAD, Barak Obama, sprema za svoju posetu Saudijskoj Arabiji, sve više raste pritisak na Stejt department da objavi najdetaljniju studiju u vezi sa udžbenicima u ovoj zemlji.

Iako je ona završena još 2012. godine, studija se drži van domašaja javnosti, sudeći po novom izveštaju Fondacije za odbranu demokratija.

Izveštaj ove fondacije kaže da Stejt department poseduje jedinstveni set otkrića u vezi sa podbadanjima edukacionog sistema u Saudijskoj Arabiji. U pitanju su otkrića koja nisu dostupna javnosti.

Sama studija, sudeći po bivšim i sadašnjim zvaničnicima SAD, predstavlja donekle pomešanu sliku. I dok hvali vlasti u toj zemlji zbog određenih reformi koje su napravljene i uklanjanja uvredljivog jezika iz udžbenika, i dalje postoji prostor za napredak.

Sa druge strane, zvaničnici Stejt departmenta tvrde da izveštaj nikada nije trebalo da bude ponuđen javnosti, međutim, postoje i oni koji se ne slažu sa ovim.

Majkl Posner, koji je služio pod Obamom tokom njegovog prvog mandata, tvrdi da je Stejt Department uvek imao izbor da objavi ovu studiju.

„Naručili smo studiju kako bi dobili pristup i bili u stanju da procenimo sadržaj udžbenika sa namerom da naša otkrića podelimo sa Saudijskom Arabijom i sa opcijom da, u zavisnosti od otkrića, dokumente javno objavimo“, izjavio je Posner.

Posner je odbio da komentariše sadržaj ove studije ali je ipak pročao o problemima u znatno širem kontekstu.

„Među uvredljivim referencama nalazi se poređenje hrišćana i Jevreja sa svinjama i majmunima. Ukoilko se ove reference i dalje nalaze u udžbenicima, onda problem nije rešen“.

Iako se sadržaj udžbenika u Saudijskoj Arabiji na površini čini manje bitnim od borbe protiv terorizma, bezbednosti naftnih polja i potragom Irana za nuklearnim oružjem, podrška koju kraljevstvo pruža ekstremistima ipak je tihi prioritet za SAD od 11/9.

Ovi udžbenici se ne koriste samo u Saudijskoj Arabiji, već se besplatno šalju muslimanskim školama širom sveta, uključujući tu i SAD.

Oni vrlo često promovišu religiozni aktivizam koji podržavaju terorističke grupe poput Al Kaide – u udžbeniku sa osmi razred stoji da će „Bog kazniti svakog muslimana koji bukvalno ne poštuje Boga baš kao što je on kaznio pojedine Jevreje pretvarajući ih u svinje i majmune.

Ove dokumente, do kojih su došli pripadnici ambasade SAD u Saudijskoj Arabiji, pozajmile su diplomate od svoje dece, delom zato što tamošnje vlasti ne žele da ih dele.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *