SAD: Imamo dokaz da su avion oborile proruske snage

SAD: Imamo dokaz da su avion oborile proruske snage

20 jula 2014

687353-001Navodni presretnuti telefonski razgovori između pripadnika proruskih snaga, u kojima je reč o tome kako su srušili malezijski avion, a koji je u četvrtak objavila ukrajinska bezbednosna služba, je autentičan, objavila je danas američka ambasada u Kijevu.

Na ovom snimku se, između ostalog, čuje razgovor između jednog ruskog oficira bezbednosti i proruskih boraca, u kojem oni priznaju kako su srušili malezijski avion jer su pogrešno mislili da je reč o vojnoj letilici, prenosi AFP.

U saopštenju američke ambasade se ističe da s obavestajni stručnjaci procenili kako se radi o „autentičnom razgovoru između poznatih separatističkih vođa“. Na jednom od snimaka, jedan od proruskih komandanata, pod nadimkom „Major“ saopštava saborcu u neverici da je u pitanju „100 odsto civilni avion“.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas da je raketni sistem kojim je oboren malezijski avion na istoku Ukrajine, Moskva dala proruskim snagama.

„Prilično je jasno da je taj sistem prebačen iz Rusije u ruke separatista“, rekao je Keri za američku televiziju Si-En-En i dodao da je za obaranje aviona korišćen sofisticirani raketni sistem SA-11.

„Pouzdano znamo da Ukrajina nema nigde takav sistem u blizini mesta gde je oboren avion. Tako da to očigledno ukazuje na počinioce, separatiste“, dodao je on.

Keri je takođe rekao da je prilično groteskna scena na mestu pada aviona gde pobunjenici ometaju istragu i uklanjanje tela 298 žrtava.

Kijev i proruske snage, uprkos međusobnom optuživanju za rušenje malezijskog aviona na nemirnom istoku Ukrajine, postigli su danas dogovor o uklanjanju tela putnika, dok zapadne zemlje jačaju pritisak na Rusiju da iskoristi svoj uticaj na proruske snage da omoguće neometanu istragu mesta nesreće. Proruske snage saopštile da imaju crne kutije iz aviona.

ULTIMATUM PUTINU

Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke su u nedelju  postavili uslov ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Dali su mu 48 sati da međunarodnim istražiteljima omogući pristup mestu pada oborenog malezijskog Boeinga ili će se u suprotnome suočiti sa sankcijama, koje bi na snagu stupile odmah u utorak.

Britanski premijer David Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland tvrde da su, za razliku od dosadašnjeg oklevanja, „spremni“ da pojačaju ekonomske napade na Rusiju ukoliko ne ispuni njihova očekivanja.
Ranije danas je jvaljeno da je  ukrajinska vlada i proruske snage postigli su preliminarni sporazum o uklanjanju tela sa mesta gde se u četvrtak uveče srušio malezijski avion sa 298 putnika i članova posade, izjavio je visoki ukrajinski zvaničnik.

Dosad su ukupno 233 žrtve pada malezijskog aviona izvučene s mesta nesreće, saopštio je zamenik ukrajinskog premijera Vladimir Groisman na današnjem brifingu za štampu.

On je rekao da su ukrajinske vlasti u pregovorima s predstavnicima proruskih snaga Donjeckog regiona, gde se tagedija dogodila, da se žrtve nesreće prebace vozom na teritoriju koju kontroliše Kijev, prenosi Itar-Tass.

„U vozu su 192 tela plus još osam delova tela. Sada pregovaramo da se taj voz propusti“, saopštio je Groisman.

AMERIČKA AMBASADA U KIJEVU: SNIMCI RAZGOVORA AUTENTIČNI

Navodni presretnuti telefonski razgovori  između pripadnika proruskih snaga, u kojima je reč o tome kako su  srušili malezijski avion, a koji je u četvrtak objavila ukrajinska  bezbednosna služba, je autentičan, objavila je danas američka ambasada u  Kijevu.

Na ovom snimku se, između ostalog, čuje razgovor između  jednog ruskog oficira bezbednosti i proruskih boraca, u kojem oni  priznaju kako su srušili malezijski avion jer su pogrešno mislili da je  reč o vojnoj letilici, prenosi AFP.

U saopštenju američke ambasade  se ističe da s obavestajni stručnjaci procenili kako se radi o  „autentičnom razgovoru između poznatih separatističkih vođa“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *