САД ЈЕ И НАУЧНО ДОKАЗАНО: Срби су поштенији од Хрвата!

САД ЈЕ И НАУЧНО ДОKАЗАНО: Срби су поштенији од Хрвата!

22 јуна 2019

Људи ће вероватније вратити власнику изгубљени новчаник ако се у њему налази јако пуно новца, закључак је студије „Поштење грађана широм света“, које је објављено у часопицу Сциенце.

У студији је направљена и глобалну лествицу поштења, према којој је на првом месту Швајцарска, на последњем Kина, док се Србија налази на 11. месту а Хрватска на 13, преноси загребачки Јутарњи лист.Ипак, у Хрватској је већи проценат људи који би вратили пун новчаник него у Србији.

Студија је направљена на основу истраживања у 355 градова у 40 земаља, тако што су истраживачи оставили 17.000 новчаника са или без новца, а показало се да ће само 40 одсто људи вратити власнику празан новчаник, а 51 посто ако у њему има новца.

У сваком се новчанику налазио попис за куповину у дућану, три посетнице на локалном језику, а у некима и кључ.

– Докази сугеришу да људи настоје да брину о добробити других и да имају аверзију да их неко доживљава као лопове – рекао је Ален Kон са Унивезитета Мициген.

KOMENTARI8 коментара

 1. Zoran says:

  Zasto je neko lopov ako ne vrati nesto sto neko izgubio? Pa niej on usao na njegov posed i odneo mu nesto, nego je to nadjeno na ZAJEDNICKOJ/DRUSTVOOJ povrsini. Ako je nesto zajednicko, onda je i moje.

  • padre says:

   Nije tvoje, ako jena zajedničkoj površini, nego je zajedničko!

 2. Zoran says:

  A razmislite malo i ovom. Vidite ekser na ulici ili recimo 5 dinara. I uzmete. Jel to kradja? Vi kazete nije. Cekaj, vi ne znate cije je to, svakako, ali ipak nije vase. E ako nije vase i vi uzmete, znaci da ste ukrali kao i kad znate ciji je novcanik sa 100.000 dolara i uzmete na ulici. Bez obzira da li znate ili ne cije je nesto, ako uzmete a niej vase, onda ste lopov? A ko niej lopov po ovoj definiciji? SVAKO JE LOPOV.

  • Zoran says:

   Kad smo vec kodstvari na zajednickoj/DRUSTVENOJ povrsini, stizemo do toga kako je nastao kapitalizam. Tako sto j eneko uzeo nesto sto je zajednicko, potpuno isto kao i vi sto uzimate 5 dinara ili eker na ulici.

 3. Velika Metla says:

  Нико се није родио као лопов,него ситуација чини човека лоповом.

 4. Zoran says:

  Kad je bog stvorio coveka i kad se on prvi put sagnuo da uzme kamen ili granu, on je postao kapitalista. Pokusas li da mu uzmes kamen/granu, on ce da se buni, ne da. To je sad njegovo, a on je to uzeo od zajednickog. Uzme pas lopticu u usta, ti hoces da mu uzmes, on rezi, ne da. To je sad njegovo.

 5. Velika Metla says:

  Мене је као Србина срамота што с том багром дишем ваздух на истој планети. А камоли да ме још стављају с њима на исту листу.

 6. Djoka says:

  Kao prvo, ko god poveruje zapadnim medijima je idiot, kao drugo, ko tako nesto komentarise, isti je kao i pod prvo, gde nazalost i sam spadam !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u