SAD: Jesmo prisluškivali, ali nismo sve koristili

SAD: Jesmo prisluškivali, ali nismo sve koristili

16 juna 2013

Cia01Američke vlasti prošle godine su iskoristile detaljne informacije o manje od 300 telefonskih brojeva, navodi se u novom objavljenom dokumentu administracije SAD.

Tih 300 brojeva su deo obimne arhive koju je o milionima telefonskih brojeva i nalozima elektronske pošte sakupila američka Agencija za nacionalnu bezbednost /NSA/.

U dokumentu se dodaje da su provedene istrage dovele do hapšenja dvojice muškaraca koji su planirali napad na podzemnu železnicu u Njujorku 2009. godine. Dokument koji otkriva ove informacije sastavile su američke obaveštajne službe za potrebe administracije u Vašingtonu, a javnosti ga je predočila senatska komisija za obaveštajna pitanja, prenio je Bi-Bi-Si.

Komentatori tumače objavljivanje ovog dokumenta kao pokušaj demantovanja optužbi da su američke vlasti otišle predaleko u istragama o potencijalnim terorističkim zaverama.

Administracija u Vašingtonu insistira da je sakupljanje ogromne količine podataka u okviru programa NSA legalno, strogo kontrolisano i da ne predstavlja kršenje privatnosti običnih Amerikanaca. Takođe je naglašeno da se ovi podaci uništavaju poslije pet godina.

U dokumentu nisu objavljeni detalji o ostalim razotkrivenim zaverama, niti se pominju imena ostalih država.

Postojanje tajnog programa za špijuniranje telefonskog i internetskog saobraćaja medijima je iz Hong Konga otkrio Edvard Snouden, kompjuterski stručnjak koji je nekada preko jedne privatne firme radio za NSA. On je rekao da je to učinio da bi zaštitio građanske slobode širom sveta. /

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *